U međuvremenu, Vladimir Putin pronašao je način kako da spriječi potpuni krah rublje i tržišta kapitala. Treći dan zaredom Moskovska berza ostaje zatvorena. "Genijalno", valuta ne može pasti ako je tržište zatvoreno.

Također, ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se Rusima zabranjuje da napuštaju zemlju s više od 10.000 dolara u stranoj valuti, prenosi ruski državni medij TASS.

Rat u Ukrajini na svjetsko tržište donio je nastabilnost, odnosno veliki rast cijena. Cijena barela nafte skočila je 9%, što je najviša cijena od 2014, ugalj košta 300 dolara, to mu je historijski maksimum, pšenica je najskuplja od 2008. godine 990 dolara, cijena zlata je na godišnjem maksimumu, euro je na najnižem nivou u odnosu na dolar tokom posljednje dvije godine, a rublja je pala za dodatnih 10 posto u odnosu na dolar (raniji pad iznosio je 40 posto) i sada je odnos jedan dolar 112 rubalja.

Istovremeno, Rusi će ostati uskraćeni i za zabavu. Naime, otkazana je premijera filma Batman. Velike svjetske produkcijske kuće poput Disneya, Warner Borsa i Sonyja objavile su da njihova nova filmska ostvarenja neće biti distribiurana u Rusiji. Nisu bolje prošli ni sa koncertima, grupa Green Day otkazala je moskovski koncert, kao i Eric Clapton.

A čini se da će Rusi biti osuđeni da voze Ladu. Ford je objavio da obustavlja poslovanje u Rusiji, a i evropski proizvođači automobile zbog sankcija neće izvoziti svoja auta u Rusiju. Ni najpoznatiji proizvođač pametnih telefona Apple neće više prodavati svoje proizvode u Rusiji.

Više nije isključena ni mogućnost da Evropa prestane kupovati ruski plin i naftu. Takvu mogućnost najavio je njemački ministar ekonomije Robert Habeck. “Njemačka je spremna da Rusija prestane isporučivati gas u Njemačku”, rekao je Habeck.

Na pitanje radija Deutschlandfunk šta će vlada učiniti ako Rusija zaustavi izvoz gasa, prenosi Reuters, Habeck je odgovorio:

"Preduzimamo mjere predostrožnosti za najgori slučaj, koji se još nije desio jer Rusi isporučuju“, rekao je.