Odnosi unutar Stranke demokratske akcije (SDA) omiljena su tema Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB), ali dok se on brinuo za stanje u SDA, odlaske pojedinaca iz stranke koje su njegovi mediji proglašavali “krupnim političkim događajima” i “dubinskim raskolom u SDA”, njegovu stranku u svega nekoliko dana napustiše deseci istaknutih članova.

Ako je odlazak jednog čovjeka iz SDA za Radončića “dubinski raskol”, šta je onda za Radončića izlazak iz SBB-a cijelog Gradskog odbora Mostar s 32 člana? Rječnikom novina čiji je Radončić “utemeljitelj”, to je “opće rasulo”.

Naime, zbog Radončićevih optužbi na račun predsjednika Kantonalnog odbora SBB-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Anela Kljake da je krao glasove u Mostaru, cijeli Gradski odbor Mostar podnio je zahtjev za brisanje iz članstva u SBB-u, isto su učinili i SBB-ovi zastupnici u Skupštini HNK, kao i četvero SBB-ovih vijećnika u Općinskom vijeću Konjic.

Oni se ne slažu s politikom koju vodi Fahrudin Radončić, smatraju da je SBB izgubio kompas. Hercegovačke članove SBB-a posebno je povrijedilo Radončićevo javno iznošenje teških, a neutemeljenih optužbi i kaljanje ugleda članova SBB-a iz Hercegovine.

Doduše, nije jasno kako do sada nisu shvatili da Radončić nikada nije ni za koga iznosio utemeljene optužbe, a nema koga nije optuživao. Jedan od upečatljivijih razloga istupanja iz SBB-a jeste i onaj koji je ponudio upravo Anel Kljako kada je kazao da im je potreban lider koji ide ispred njih, a ne iza njih.

Ipak, Kljako je svjestan da je sam sebi presudio što se tiče političke karijere u SBB-u, prvo je dobio “žuti karton” od Radončića zbog različitih stavova u vezi s Čapljinom i Stocem, a zatim je dobio drugi žuti i automatski crveni, zbog različitih stavova u vezi s Mostarom. Osipanje se nije zaustavilo na Hercegovini nego se počelo širiti i na druge dijelove BiH.

Tako je SBB ostao i bez vijećnika u OV Zavidovići. Stranku je napustio Šemso Fehrić navodeći da je izabrao interes građana Zavidovića kada je morao birati između stranačkih interesa i interesa građana.

Ali Radončić još nije primijetio da mu se stranka osipa jer gleda preko plota šta se dešava u tuđem dvorištu.