U Memorijalnom centru Srebrenica danas je boravila Alice Nderitu, specijalna savjetnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon što je odala počast žrtvama genocida polaganjem cvijeća i obilaskom mezarja Memorijalnog centra, Nderitu je obišla muzej u kojem je stalna postavka izložbe "Srebrenički genocid - neuspjeh međunarodne zajednice".

Nakon obilaska uslijedio je razgovor s direktorom i predsjedavajućim upravnog odbora Memorijalnog centra Emirom Suljagićem i Ševketom Hafizovićem, na kojem se, između ostalog, razgovaralo o trenutnim aktivnostima u Centru i predstojećoj 26. godišnjici genocida.

"Danas smo u Memorijalnom centru imali priliku razgovarati o aktuelnim pitanjima vezanim za genocid, za preživjele žrtve genocida i s čime se danas nakon toliko godina suočavaju. Želimo da znamo na koji način sankcionisati one koji šire govor mržnje i negiraju genocid, te smo tražili od specijalne savjetnice, da generalnom sekretaru UN-a Antoniu Guterresu prenese našu zabrinutost. Očekujemo da Ujedinjene nacije, koje nisu uspjele zaštititi stanovništvo u sigurnoj zoni Srebrenica u julu 1995. godine, sada preuzmu konkretne obaveze kad je u pitanju zakonsko kažnjavanje negatora genocida i onih koji još održavaju živom istu onu ideologiju koja je dovela do genocida", rekao je predsjedavajući upravnog odbora Ševket Hafizović.

Specijalna savjetnica generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Alice Nderitu kazala je da joj je izuzetna čast "biti ovdje u okviru svoje prve službene posjete kao specijalnog savjetnika za prevenciju genocida".

"Poricanje genocida i govor mržnje su za mene šokantni. Od izuzetne važnosti je riješiti i poricanje genocida i govor mržnje, to je imperativ za unapređenje napora ka pomirenju u zemlji", istakla je Nderitu.

Naglasila je važnost izgradnje obrazovanja kao polja za međusobno razumijevanje, a ne podjelu, koje bi pružilo budućnost mladim ljudima u Bosni i Hercegovini.