Savez ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine uputio je otvoreno pismo međunarodnim institucijama, ali prvenstveno visokom predstavniku Christianu Schmidtu. Ovaj dokument je upućen 22. oktobra na engleskom jeziku šefu delegacije Evropske unije i specijalnom predstavniku EU u BiH, predsjedniku Evropskog parlamenta, visokom predstavniku EU za vanjsku politiku, predsjedniku SAD-a i predsjedniku Turske.

„Odlučili smo da javnost upoznamo na ovakav način i da pismo uputimo navedenim institucijama upravo zbog teške i vrlo ozbiljne političke situacije u BiH“, rekao je Mujo Aganović, predsjednik navedenog saveza.

U pismu je upućen poziv visokom predstavniku Christianu Schmidtu da hitno reagira i pomogne u očuvanju mira i odblokira rad institucija u međunarodno priznatoj državi BiH.

„Zbog ultranacionalističke, separatističke i fašističke politike koju vodi i provodi Milorad Dodik u BiH je ugrožen mir. Pozivamo Vas, prije nego što bude kasno, da zaustavite ratnohuškačke politike predvođene Miloradom Dodikom, a koje dolaze uglavnom iz entiteta u Dejtonu nazvanog Republika Srpska. Svojim proizvoljnim tumačenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma politike iz entiteta RS blokiraju BiH u svim njenim demokratskim, ekonomskim i euroatlanskim procesima na takav način držeći taocima državljane BiH koji su bili žrtve istih politika 90-ih godina u agresiji na BiH“, istakao je on.

Politika Milorada Dodika, nastavlja, vraća državljane BiH u mračna vremena 90-ih godina kada su presuđeni ratni zločinci, koje oni sada odlikuju, veličaju i slave, pravili etnički čiste teritorije i činili najgnusnije zločine - logori, masovna ubistva, silovanja djevojčica i žena, žive lomače, mučenja i masovne grobnice.

„Sve se ovo dešavalo planski, sistematski i organizirano. Te politike od 90-ih godina su ostale aktuelne do danas, manje ili više izražene. Napominjemo da je Zakon o zabrani negiranja genocida, koji je nametnuo Valentin Inzko, tim snagama samo povod za blokadu države, a suštinski razlog vodi svoje korijene vodi iz matrice Slobodana Miloševića. Kao dokaz tome navodimo da je Milorad Dodik do sada vršio blokadu državnih institucija konstantno, i to je dozirao prema svojoj volji i iz vlastitih razloga. Tim je na najgori mogući način zloupotrijebio entitetsko glasanje. Ove politike predvođene Miloradom Dodikom otvoreno ruše ustavno-pravni poredak države BiH“, dodao je Aganović.

U nastavku pogledajte cijelo obraćanje Muje Aganovića, koje je upućeno „prijateljima i neprijateljima BiH, ali i međunarodnim institucijama u kontekstu posljednjih napada i nasrtaja na suverenitet države BiH“.