Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije, jedan od najvećih svjetskih državnih fondova, preuzeo je 5,01% udjela u razvoju i izdavaču videoigara Nintendo, izvijestila je u srijedu Japanska agencija za finansijske usluge. (FSA). Saudijski fond drži prijestolonasljednik Mohammed bin Salman.

Saudijska Arabija je ukupno za taj udio platila 410,607 miliona jena (3,021 milion eura).

Tako je Saudijska Arabija postala četvrti najveći dioničar japanske kompanije, iza Mitsubishi UFJ Financial banke (7,3%), penzionog fonda japanske vlade (6,88%) i investicijske američke banke JPMorgan Chase (5,14%).

Nakon što se saznalo za kupovinu, Nintendo je na berzi u Tokiju zabilježio porast cijene dionice.

To nije jedino ulaganje u sektor videoigara koje je napravila Saudijska Arabija. U februaru su kupili udio veći od 5% u takođe japanskom Capcomu, što je ekvivalentno ulaganju od 315 miliona eura. Isto tako, pojavila se vijest o kupovini više od 5% udjela u južnokorejskom Nexonu, što je procijenjeno na 839 miliona eura.

Ranije 2021. godine, Saudijska Arabija je obznanila kupovinu udjela u američkim programerima videoigara Electronic Arts, Take-Two i Activision Blizzard. Akvizicije su tada procijenjene na oko 3.3 milijarde dolara.