Saudijska Arabija je objavila otkriće novih nalazišta rude zlata i bakra u regiji Medina.

Saudijska novinska agencija (SPA) izvijestila je da je Saudijska geološka služba (SGS), koju predstavlja Centar za istraživanje minerala, saopštila da su otkrića nalazišta zlata unutar granica Aba Al-Rahe u regiji Medina.

SGS je također objavio nalaze rude bakra, koja se nalazi na četiri lokacije u oblasti Al-Madiq u istoj regiji.


Očekuje se da će nova otkrića privući lokalne i međunarodne investicije, za koje se očekuje da će iznositi do 533 miliona dolara, navodi Al Arabiya, čime se generira oko 4.000 radnih mjesta. Ova otkrića će pomoći u razvoju rudarskog sektora u kraljevstvu, u skladu s ciljevima koje je postavila Vizija 2030. princa prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana s ciljem usmjeravanja zemlje ka diverzificiranoj, post-naftnoj ekonomiji.

U julu, saudijski ministar industrije i mineralnih resursa Khalid Al-Mudaifer rekao je da je kraljevina prošle godine privukla više od 8 milijardi dolara (30,06 milijardi saudijskih rijala) stranog direktnog kapitala u svoju rudarsku industriju, nakon donošenja zakona koji podstiče ulaganja u ovaj sektor.

Početkom 2022. Saudijska Arabija je rekla da želi privući ulaganja u vrijednosti od 170 milijardi dolara u svoj rudarski sektor do kraja decenije. Međutim, tempo razvoja i eksploatacije rudnika je spor otkako je Rijad 2018. objavio da su minerali u kraljevstvu vrijedni procijenjenih 1,3 biliona dolara.