“Nismo zadovoljni brzinom na evropskom putu”, istakao je Sattler.

Dodao je da će ove sedmice biti vrlo važan ministarski sastanak 27 članica Evropske unije, a da će Bosna i Hercegovina biti tema. Šef Delegacije Evropske unije  tokom posjete Banjoj Luci istakao je da se nada pozitivnim vijestima iz Brisela.

“Ove sedmica je šansa za Bosnu i Hercegovinu, posebno zbog geopolitičkih promjena i ruske agresije na Ukrajinu. Jedno je traženje kandidatskog statusa, a drugo šta vi nudite Evropskoj uniji? Jeste li ozbiljni? Imali smo Mostarski sporazum, donesena je Strategija za rad na predmetima ratnih zločina, bilo je nekog napretka, ali nedovoljno. Poruka političarima je da iskoriste vrijeme do izbora, imate tri mjeseca do izbora”, naveo je Sattler.

Njegova izjava shvaćena je kao da daje prednost Ukrajini, odnosno da smatra da je Ukrajina “bliže” Evropskoj uniji od Bosne i Hercegovine. U izjavi je istaknuo da je čak u ratu Ukrajina usvojila set antikoruptivnih zakona.

Njegova izjava izazvala je brojne i reakcije.

Adis Hasaković, stručnjak za komunikacije, na Facebooku je prokomentirao Sattlerovu izjavu: “Ovo naravno nije tačno. Jučer sam na ARD slušao izjavu njegove šefice, predsjednice Evropske komisije, Ursule von der Leyen, koja je kazala da je Bosna i Hercegovina daleko ispred Ukrajine u smislu ispunjavanja uvjeta na EU putu. Sattler na ovaj način svjesno proizvodi bijes građana Bosne i Hercegovine spram EU, mada je njegov zadatak da čini suprotno. Nakon gomile diplomatskih gafova, lošeg i sumnjivog angažmana, neizbalansiranih javnih istup, sada imamo i širenje laži. Stvarno se ne vidi više svrha njegovog ostanka na ovoj, i za nas i za EU, važnoj poziciji.”