Triatlonac Amin Efendić iz Sarajeva, koji radi kao policajac, zasigurno može mnogima biti uzor i inspiracija, posebno nakon što je na ultramaratonu trčao 12 sati kako bi pomogao oboljeloj djeci i građanima Bosne i Hercegovine.

Ovaj humani Sarajlija je u okviru "Vils ultramaratona", koji je održan ovog vikenda u Sarajevu, trčao za "Pomozi.ba" Fond za liječenje oboljelih bh. građana. Efendić je za 12 sati istrčao 81 kilometar, a prodajom kilometara uspio je dosad skupiti 5.500 KM za oboljele građane BiH.

Efendić je ispričao kako se ustvari rodila ideja da trči u humanitarne svrhe.

"Kada sam sa prijateljem razgovarao o tome da bih volio trčati ultramaraton u dužini od 12 sati, on mi je predložio da prodam kilometre i ja sam na to odmah pristao. I, evo, sinoć sam trčao od devet sati do devet sati jutros. Istrčao sam ukupno 81 kilometar i svi prodati kilometri idu za djecu bez roditelja i za udruženje Pomozi.ba", kazao je ovaj 28-godišnji sportista.

- Zahtjevna trka -

Kako je rekao, ultramaraton od 12 sati je veoma zahtjevna trka u kojoj učesnici moraju biti spremni fizički, ali i mentalno.

"Utrka je veoma izazovna. Da 12 sati čovjek bude budan je teško, a ne da stalno trči. Najteže mi je bilo trčati od tri do šest sati, dok nije svanulo. Kad je svanulo, bilo mi je lakše. Nisam uglavnom nikako stajao", ispričao je ovaj profesionalni policajac.

On je u junu također završio veoma zahtjevnu Ironman utrku u Frankfurtu, kada je plivao četiri kilometra, vozio bicikl 180 i trčao 42,2 kilometra, ali dodaje da mu je posebno drago što je ovaj put svojim trčanjem bar malo pomogao oboljeloj djeci i građanima Bosne i Hercegovine.

"Kada mi je bilo natježe, sjetio sam se te djece i to me i držalo da izdržim i da ne odustanem. Imao sam želju da prebacim 80 kilometara i ponosan sam zbog toga", kazao je ovaj uspješni triatlonac koji se od 2016. godine bavi trčanjem.

- Slijedi dobar odmor, pa nove utrke -

Kako je rekao, sada slijedi dobar odmor nakon naporne utrke, a nekad kasnije vrlo zahtjevni ekstremni triatlon.

Napominje da je spreman da se odazove na utrke u humanitarne svrhe i kasnije, dodajući da je vrlo važno davati doprinos i pomagati ljudima kojima je potrebna pomoć i podrška.

Na kraju, Efendić poručuje da pridaje posebnu pažnju zdravim navikama u životu, naglasivši da konstantno želi pomjeriti granice svog tijela i uma.

Aminovu utrku i Pomozi.ba Fond za liječenja još uvijek možete podržati kupovinom kilometara i uplatom na jedan od računa uz naznaku "Trka za život", kao i pozivom na broj 17021 kojim donirate 2 KM.