Na spektakularnoj ceremoniji 4. februara 2022. godine u glavnom gradu Kine, Pekingu, paljenjem Olimpijskog plamena, svečano su otvorene XXIV Zimske olimpijske igre Peking 2022. 

Bosna i Hercegovina izišla je na Nacionalni stadion "Ptičije gnijezdo" u Pekingu kao 50. delegacija po redu. Našu delegaciju sastavljenu od šest sportista predvodili su nosioci zastave Elvedina Muzaferija (alpsko skijanje) i Mirza Nikolajev (sankanje), a posljednja u nizu je izašla delegacija domaćina Igara - Olimpijski tim Kine.

Na ceremoniji otvaranja posebno je bio zapažen naš sankaš Mirza Nikolajev, koji je jednim svojim potezom oduševio Peking. Naime, on je namignuo kameri, o čemu se na društvenim mrežama oglasila i Ambasada Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini.

"Ovim simpatičnim migom, bh. olimpijac Mirza Nikolajev pobrao je simpatije miliona Kineza i na popularnoj mreži Weibo popeo se na listu vrućih tema. Želimo puno uspjeha svim sportistima iz Bosne i Hercegovine! Uživajte vaše olimpijsko putovanje u Kini", stoji u objavi Ambasade NR Kine.