Konačno se i to dogodilo. “Trojka” i njeni kadrovi napravili su još jedan presedan u ovdašnjem političkom životu, ovaj put možda najkrupniji i najozbiljniji. Ma šta mislili o lokalnoj poslijeratnoj političkoj sceni u Sarajevu, još niko nikada nije uživo i sa TV ekrana zaprijetio porodicama novinara, političkih neistomišljenika i uopće kritičara.

Činjenica da to čini bivši policajac, specijalac i šef tajnih službi kojeg prate mnoge krupne i ozbiljne medijske optužbe za najteža moguća djela, sve čini dodatno strašnijim i opasnijim. Gostujući u emisiji Bakira Hadžiomerovića, siva eminencija NIP-a Kemal Ademović pokušao je negodovanje javnosti skandalizirane kandidaturom njegovog sina Jasmina Ademovića za predsjednika Gradskog vijeća Grada Sarajeva, predstaviti kao napad na njegovu porodicu.

“Kada ustanem u odbranu porodice, ne mogu nikome garantovati ništa. Ko udari na moju porodicu, udarit ću i ja na njegovu”, zaprijetio je Ademović svakome onome ko i pomisli da negativno komentira politički lik i djelo njegovog sina, iako Ademović junior nije ni maloljetan, ni malouman već punoljetna politička i javna ličnost! Zar treba objašnjavati ikome u 21. vijeku da su javne političke ličnosti i njihovo djelovanje predmet legitimnog propitivanja u demokraciji? 

No Ademović se nije zaustavio na tome već je sve one koji ne udaraju u bubnjeve Naroda i Pravde, koji ne hvale političke poteze “Trojke” i koji ukazuju na očiti nepotizam, u narodu nazvan NIPotizam, predstavio kao “plaćene novinare i botove” koji žele da unište ne samo njegovu stranku i njene kadrove već i njihove porodice!

“Bolje da ne iskušavaju to naše strpljenje”, opet je zaprijetio Ademović. “Drugi put to ponavljam, nikad to nisam radio, sada to kažem. Udarili su mi na porodicu, nepotizam. Nema nepotizma.”

Nevjerovatno! Ovo su prijetnje nivoa meksičkih kartela, mafijaške poruke, rječnik nekadašnjih centralnoameričkih hunti i diktatora!

Čime ustvari prijeti novinarima, kritičarima i političkim neistomišljenicima Kemal Ademović? Fizičkim napadima na djecu? Kidnapiranjem članova porodice? Vožnjom u gepeku po Trebeviću ili Igmanu? Bacanjem iz helikoptera? Zatvaranjem ispod šahtova?

Doista je zabrinjavajuće koliko je “Trojka” predvođena Dinom Konakovićem radikalizirala politički diskurs i atmosferu u Sarajevu. Po čijem to nalogu rade? Zašto? Treba li reagirati OHR dok neko od žestokih momaka koji se okupljaju oko “Dine i Keme” i ostalih kumova i kumčadi ne odluči odobrovoljiti svoje lidere tako što će fizički nasrnuti na njihove kritičare ili njihove porodice?