Dok se nani Fati i njenim unucima prijetilo klanjem, dok je velikosrpčad po genocidnoj tvorevini Republici srpskoj divljala uoči presude Ratku Mladiću, dok je velikohrvašćad ponovo prijetila trećim entitetom na saborima Herceg-Bosne, u tzv. Republici Sarajevo glavna je tema bila džez-festival i izvinjavanje jednom dugogodišnjem usisavaču budžetskih para, skribomanu i netransparentnom crvenom pjetliću Edinu Zubčeviću. Još smo se jednom osvjedočili u kratkovidnost kantonalnih režimskih elita i povlaštenih kulturnih i medijskih kasti koje postoje radi ostvarivanja interesnih beneficija. Svijet gori oko njih, a oni o džezu. Dobro jutro, džezeri, dobro jutro, kantonalni mini Neroni.

Nekadašnji proletarijat, danas ga nazivamo režimski budžetarijat, želi da suvereno i bez ikakve kontrole institucija upravlja novcem građana. Ni manje ni više nego da samima sebi rasporede koliko oni misle da treba. U tome su do sada bili više-manje uspješni pružajući političke usluge, a zauzvrat davajući donatorima licencu na pripadanje kasti tzv. nezavisnih i mislećih i navodno slobodnih građana. Ova reketaška FGR korporacija imala je stanište u sektoru kulture i ovako je funkcionirala desetljećima. Doslovno su nametnuli javnosti da je njihovo mišljenje mjerilo onoga šta je pravovaljano, da je dozvoljeno reći ono što oni propišu kao mjerodavno, da su oni okvir kulturnog, multietničkog, građanskog, evropskog i modernog. Svako ko bi se usudio izaći iz tog okvira bio bi proglašen SDA lobanjom, papkom i seljakom. Tiha je većina do sada šutjela, ali to nije moglo trajati dovijeka. Autoimuni sistem tihe većine, bošnjačkog naroda, morao je kad-tad proraditi i progovoriti. Pod navalom bezočnih laži i ponižavajućih etiketa, koje su u beskrajnim nizovima okupirali javni prostor, pojavili su se pojedinci, a potom čitave grupe medijskih ratnika koji su počeli pružati otpor.

Nazivaju ih botovima, ali oni to nisu jer, prema definiciji, bot je kompjuterski softver, računalna aplikacija za skupljanje podataka, a često se kao umjetna inteligencija koristi i u političkim obračunima s ciljem stvaranja prevage na društvenim mrežama prilikom raznih kampanja. Bot ne može biti prirodna inteligencija pojedinca od krvi i mesa s imenom i prezimenom. Označavajući medijske ratnike, koji su počeli pružati otpor, kao botove, budžetarijat pokušava pojavu autoimune reakcije svesti na stranački i plaćenički sistem. Upravo na onaj koji su sami stvarali, što upućuje da ove pojave mjere prema samima sebi. SDA botovi ne postoje. Posrijedi je nešto puno gore po režimski budžetarijat, nešto što ne mogu spriječiti, nešto što njihove zlobne etikete samo rasplamsavaju. Medijski ratnici ustvari su novovjeka Patriotska liga, oni nisu stranačka demokratska akcija – oni su spontana demokratska reakcija. Oni su autoimuno okupljanje koje se realizira u trenutku kada je tiha bošnjačka većina osjetila da se našla pred streljačkim vodom.  

Ministar kulture KS Samir Avdić (NiP) u biti legalistički nastavlja stopama bivšeg SDA ministra Kenana Alikadića, koji je započeo proces uspostavljanja reda u oholi budžetarijat. Međutim, odjednom se unutar redova koalicijskih partnera “Trojke” naziru ideološke pukotine, upire se prstima u Konakovića i njegovu stranku. I to je prst koji optužujuće viče – vi ste ustvari ništa drugo nego SDA. To ide do mjere da Radončićeva novinarska pudlica, s ugrađenom umjetnom protezom rotvajlera, Danijal Hadžović poručuje da imamo na izbor ili džez ili ilahije.  

Odjednom se otkriva pozicija Konakovićeve stranke, koja je umislila da i ona može biti dio elite budžetarijata. Nemoćni da stvore vlastitu kulturnu i intelektualnu elitu, ovi gradski snobovi odlučili su se prikloniti budžetarijatu koji im je trebao dati licencu na ispravnost mišljenja i podariti im povlašteni urbanoidni status. Ne zaboravimo da je Predrag Kojović prvo bio novinar, pa ispodprosječni pjesnik, da bi postao kantonalni politički suveren koji je sada u prilici da kulturološki preodgaja zabludjele bivše SDA-ovce. No, umjesto punopravnih građana, oni su se sveli na privremenu posvojčad čija je uloga bila da zauzvrat priskrbe širu bošnjačku potporu koja može destruirati SDA biračko tijelo. I eto belaja, konakovićevci su se ponadali da će dobiti građansku kartu, a svedeni su na međugradski prijevoz. Umjesto građana, oni su u ulozi migranta na probnom radu u Republici Sarajevo. U gradu u kojem su se rodili imaju status doseljenika s radnom dozvolom, sa zelenom kartom. Zapravo, s crvenom kartom. Zelene su se odrekli.

NiP-ovci su se do sada koristili ne samo kao korisni idioti za Našu stranku već i kao građanska manjina koja je tu da donese glasove i šuti. U statusu su migranata s periferije i okolnih padinskih obronaka u urbani posvećeni prostor svetoga centra, nemaju pravo na mišljenje jer su nastali od SDA lobanja. Nose i turski i SDA grijeh od svoga postanka. Možda se pročiste u drugoj i trećoj generaciji. Naša stranka i SDP ih tretira na način kao što Dodik tretira Bošnjake u Republici srpskoj.

Pa koja je razlika između Republike Sarajevo (RS) i Republike srpske (Rs)? U jednoj su Bošnjaci političari drugoga reda, a u drugoj  politički građani trećega reda. 

Bez obzira na to, NiP pojačanje Aljoša Čampara bavi se i vanjskom politikom, iako je otuđeni SDA ministar unutrašnjih poslova u poziciji političkog migranta u Republici Sarajevo. Nakon presude Mladiću, ovaj genijalac poziva Srbe u manjem entitetu i Republici Srbiji da prihvate presudu. Možda ga i poslušaju Srbi kojima je poznat njegov lik i veličajno djelo – oni koji su ljetovali u Neumu u nekom od njegovih apartmana i dobili vaskrsni popust. Ili oni koji su slušali njegovu bivšu ljubav i zaručnicu Šejlu Turković, koja ga je živopisno opisala u gostovanju kod Milomira Marića na srbijanskoj Happy TV.

Da rezimiramo. NiP-ovci su umislili da su genetski predodređeni Übermenschi (nadljudi), ali su na kraju ispali kao obični bošnjački Üntermenschi (neljudi). To je tako kada su dopustili da im rasne standarde postavlja sarajevski Kulturführer Haris Pašović, koji se javlja po medijima i pokazuje društvenu odgovornost isključivo u trenucima kada mu je uskraćen obilan budžet. Ako se ne discipliniraju i na koljenima ne zamole za milost pred međunožjem budžetarijata Naše stranke, nipovce će uskoro prozvati SDA botovima.