Sarajevska kantonalna vlast iz dana u dan pokazuje koliko je, zapravo, nesposobna. Nakon godinu i po mandata i vladavine sarajevskim Kantonom nesposobni su očistiti grad, zakrpiti ulice, pokositi svaki travnjak dalji od glavne gradske saobraćajnice, o novim longitudinalama i transferzalama da i ne govorimo kada nisu u stanju okončati čak ni radove na običnoj tramvajskoj stanici. Iako su obećali da će biti okončani do kraja marta.  

A još jedan zoran primjer nesposobnosti i smušenosti vakcinacija je starijih Sarajlija u sarajevskoj dvorani Juan Antonio Samaranch, jednostavna akcija koja je pretvorena u cirkus. Dolazi ko kad hoće, vakciniše se kako ko hoće, gužve su nesnosne, redovi beskonačni, nema nikakvog reda niti pravila.

Tako su u ponedjeljak ionako sluđenim Sarajlijama javili da dođu na vakcinisanje u osam sati ujutro a kasnije će se saznati da su na ranijem sastanku predstavnici Domova zdravlja i kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja dogovorili da vakcinacije počne od 11 sati.

Kako se pred dvoranu od ranih jutarnjih sati slila rijeka ljudi, kako onih koji su imali zakazan termin tako i onih koji su došli „’nako“ nastao je haos koji je okončan, kako nezvanično saznajemo, fizičkim sukobom direktora Zavoda Sakiba Katane i Ademira Spahića, koordinatora vakcinacije u Kantonu Sarajevo.

Ademir Spahić, nekad blizak saradnik Rusmira Mesihovića, nekadašnjeg direktora KCUS-a, federalnog ministra zdravstva i bivšeg ministra zdravstva KS, u julu 2019. godine izabran je za glavnog medicinskog tehničara u Domovima zdravlja a kako je kadar SDP-a, odlukom SDP-ovog kantonalnog ministra zdravstva Vranića, iznenada je imenovan za koordinatora vakcinacije u Kantonu Sarajevo.

Cijeli proces vakcinacije inače je potpuno haotičan a nedavno je u ovdašnjim medijima objavljena informacija kako su se brojne Sarajlije uspjele vakcinisati iako nisu bile na spisku za vakcinaciju tvrdeći kako je bilo dovoljno samo da se pojave.

Spahić je tada kazao da je moguće da je došlo do zloupotrebe te dodao da ne bi “trebalo biti značajnijih zloupotreba, jer su ispred Zetre prisutne novinarske ekipe”. Ono što ni Spahić ni mediji koji su prenijeli njegovi izjavu nisu kazali jeste da se šuška kako su upravo “prisutne novinarske ekipe” bile među onima koji su mimo spiska primili vakcine.

A u novinarskim se kuloarima priča kako je, navodno, riječ o novinarima nekoliko ovdašnjih portala bliskih Elmedinu Konakoviću i Aljoši Čampari koji su ih “pripazili” zahvalni za svakodnevnu medijsku kanonadu.