Svi mediji u Bosni i Hercegovini i regionu prije dva dana utrkivali su se da objave kako je Bosna i Hercegovina druga najsiromašnija zemlja u Evropi i da je siromašnija samo Albanija, pozivajući se na podatke Eurostata o standardu građana koji je na 41 posto evropskog prosjeka.

Ali, nekada treba konsultovati i još poneki izvor da se dođe do malo realnije slike. A dio te slike osvjetljavaju podaci sajta Numbeo koji se bavi rangiranjem gradova po kupovnoj moći, ali ne po prosjeku Evropske unije nego se u ovom slučaju kao referentna vrijednost uzima standard stanovnika New Yorka. Prema tome, najbolje plasirani su gradovi čija je kupovna moć najviša u odnosu na New York, a najlošiji plasman je najmanji broj poena u odnosu na New York.

Ako uzmemo u obzir prošlu, 2021. godinu, i samo evropske gradove, vidjet ćemo da je glavni grad Bosne i Hercegovine, jedini na listi iz naše zemlje, na 54. mjestu od 90 gradova koliko ih se nalazi na listi. Sarajevo ima skor od 52 boda, što znači da je kupovna moć stanovnika našega glavnog grada na oko 50 posto kupovne moći Njujorčana. Ali, podaci za Evropu mnogo  su zanimljiviji. Ako stavimo Sarajevo u centar i poredimo se sa zemljama iz okruženja, takozvanom regijom, te Evropom gledajući ko je ispred i iza nas, onda glavnom gradu “druge najsiromašnije zemlje u Evropi” u leđa gledaju: Zagreb, Beograd, Skopje, Tirana (posljednja na listi), Đenova, Milano, Rim, Varšava, Budimpešta, Sofija, Bukurešt, Moskva, Lisabon, Atina... Ispred nas su Ljubljana, Prag, Bratislava, Pariz, Dablin, Madrid, Štokholm, London, Beč, Frankfirt, Ženeva i Cirih (prvi na listi)... Ako gledate samo 19 gradova južne Evrope, Sarajevo je na 7. mjestu iza Valensije, Madrida, Torina, Barselone, Ljubljane i Bolonje. A Ako gledate države bivše Jugoslavije, ispred Sarajeva samo je Ljubljana. A i ona je samo neznanto bolja. Pametnom dosta.

Na globalnom nivou, na vrhu liste su američki gradovi, uglavnom tehnološki centri SAD-a. U prvih trideset svjetskih gradova jedini neamerički gradovi su Cirih i Ženeva, te kanadski Calgary.