Izložba posvećena doajenu sevdaha Safetu Isoviću autorice Đane Kukić otvorena je večeras na 15. godišnjicu njegove smrti u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu.

Izložba sadrži skenirane originalne novinske članke iz porodične arhive Safeta Isovića kao i fotografije tako da se može hronološki pratiti život i profesionalna karijera ovog velikana sevdaha.

Kukić je kazala da je izložba koncipirana tako da njen najveći dio sadrži kompletnu, izuzetno bogatu diskografiju Safeta Isovića koja se također može hronološki pratiti od prvog do posljednjeg objavljenog albuma i singl ploče, kao i njegove brojne nagrade i priznanja za rad.

- Cilj izložbe je da se prisjetimo karijere doajena sevdaha koji je obilježio jedan dugi period na muzičkoj sceni tadašnje Jugoslavije, ali i da ne dozvolimo da bude zaboravljen - naglasila je.

Kukić je dodala da posjetioci mogu pogledati i video snimke nekoliko prvih pjesma koje je u svojoj prepoznatljivoj interpretaciji izvodio Safet Isović.

Safet Isović je rođen 20. oktobra 1936. godine u Bileći. Prvi solistički koncert je održao u "Domu sindikata" u Beogradu 1963. godine kojeg je otvorio pjesmom "Otvori vrata od hamama, Zlato, Zlatijo".

Bio je pobjednik mnogih velikih muzičkih festivala, dobitnik Zlatnog mikrofona i oko 35 zlatnih i srebrnih ploča, zatim dobitnik Estradne nagrade Bosne i Hercegovine i Estradne nagrade SFR Jugoslavije.

Dvorane u kojima je održavao solističke koncerte širom svijeta, bile su prepune kad god je gostovao.

Vrhunac svih tih gostovanja je bio održani koncert u prepunoj dvorani Sidnejske opere u Sidneju u kojoj je ušao u katalog izvođača i postao jedini pjevač iz bivše Jugoslavije koji je u njoj gostovao.

Snimio je brojne sevdalinke za arhiv Radio Sarajeva (uključujući i nekoliko sevdalinki uz saz). Bio je aktivan član Udruženja estradnih radnika Bosne i Hercegovine.

Umro je u Sarajevu, 2. septembra 2007. godine, a ukopan je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.