Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini te Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo objavili su javni poziv vlasnicima individualnih stambenih objekata u Kantonu Sarajevo za zamjenu peći na ugalj i drva pećima na pelet i toplotnim pumpama. UNDP i Ministarstvo finansirat će 70 posto troškova nabavke i ugradnje peći na pelet, te 40 posto troškova ugradnje toplotnih pumpi onima koji ispune sve zahtjeve iz konkursa. Prije svega, upotrebnu dozvolu i ugruntan objekat.

Ovaj javni poziv objavljen prije nekoliko dana izazvao je veliki interes. Sporazum o provođenju pilot-projekta koji je rezultirao ovim javnim pozivom potpisan je julu 2020. godine, a sada već bivši ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić kaže da je to samo jedan od koraka koji se trebaju poduzeti da bi se mogla provesti odluka o zabrani korištenja uglja kao energenta u Kantonu Sarajevo. Poznato je da Kanton Sarajevo svake zime muku muči sa zagađenjem zraka, a jedan od najvećih zagađivača svakako su individualna ložišta na ugalj i drva.

Kapidžić ističe da je za sufinasiranje osigurano 550.000 maraka, ali je to trebalo povećati ovogodišnjim budžetom za još približno milion maraka. Međutim, kako je došlo do smjene Vlade Kantona Sarajevo, neizvjesno je hoće li projekt biti nastavljen. Ovo je zapravo jedan od zaista rijetkih konkretnih koraka s ciljem smanjenja zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo, za razliku od, recimo, populističkih mjera subvencioniranja cijene plina. Projekt sufinansiranja zamjene peći na ugalj i drva pećima na pelet cilja upravo one koji su i najveći zagađivači zraka.