U prostorijama Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine (ZTMFBiH) u Sarajevu će danas, osmog septembra biti održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Akciju organizuju Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka, Crveni križ FBiH, Crveni križ općine Centar Sarajevo i Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH.

"Tokom hemoterapija svakom djetetu oboljelom od raka je potrebna krv. Vrlo često oni primaju i po nekoliko doza sedmično. Donirana krv za njih znači život, jer bez nje ne bi mogli nastaviti svoje liječenje", navode iz Udruženja Srce za djecu.

Posebno je težak period, koji je nastupio sa pandemijom COVID-19, jer potrebe za krvlju i krvnim derivatima se ne smanjuju, ističu iz udruženja.

"Stoga, pozivamo sve građane koji imaju priliku doći 8. septembra od 8 do 17.30 sati u Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH da dođu i poklone dio sebe koji može spasiti živote čak tri djeteta. Djeca oboljela od raka su istinski heroji, ali i ona trebaju svoje heroje koji će im biti podrška. Njihov heroj budite vi!", poručuju iz udruženja.

Preporučuju da svi zainteresovani pročitaju vodič za darivaoce krvi na stranici ZTMFBiH-a, odnosno na linku: http://ztmfbih.ba/vodic-za-darivaoce.php