Napisala je ovo poznata novinarka Arijana Saračević na svome Twitter profilu. Izvor "Stava", koji je jučer cijeli dan bio na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika, tvrdi da autobusi sa vojnim licima ili policijom iz Srbije nisu prešli preko ovog graničnog prijelaza. Također, prema informacijama koje naš izvor posjeduje, ništa slično se nije desilo ni na graničnom prijelazu Šepak, dok za granični prijelaz Rača kod Bijeljine on ne zna.

Prema drugim, neprovjerenim informacijama, riječ je o šest minibusa pripadnika civilne zaštite iz Srbije koji su navodno došli na vježbu u Bosnu i Hercegovinu. Vježba, u kojoj sudjeluju i pripadnici Civilne zaštitet iz Federacije BiH i Brčko Distrikta, održava se od 11. do 15. oktobra u Banjoj Luci, ali nigje u službenim obavijestima o toj vježbi nismo mogli pronaći da je predviđeno sudjelovanje jedinica Civilne zaštite iz Srbije.

Informaciju Arijane Saračević Helać svakako treba detaljno ispitati jer dolazi u vrijeme vrlo zategnutih odnosa, nekoliko dana nakon što je prolongirana zajednička vojna vježba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije na Manjači zbog čega je pokrenuta inicijativa za smjenu ministra dobrane BiH Sifeta Podžića.