Serija kuvajtske produkcije pod nazivom „Fath al Andalous“ (Osvajanje Al Andalusa) izazvala je žestoke rasprave u marokanskom društvu ovog proljeća tokom svetog mjeseca ramazana. Seriju je napisalo šest arapskih scenarista, u njoj učestvuje 250 arapskih glumaca, sastoji se od 30 poglavlja, a za nju je bio rezerviran udarni termin od šest navečer, sat vremena prije posta.

Bila je veoma iščekivana jer priča o velikom nacionalnom heroju, posebno među berberskom populacijom, Tariqu ibn Ziyadu, čovjeku koji je osvojio Al Andalus od 711. godine, te o Musi ibn Nusayru, namjesniku Umayyadskog kalifata i prvom muslimanskom emiru Al Andalusa.

No nije se dugo čekalo na polemiku. Berberski aktivista Rachid Bouhaddouz podnio je prijavu protiv prvog javnog kanala Al Oula i Nacionalnog društva za radio televiziju (SNRT). Zatražio je hitnu obustavu emitovanja serije jer je protumačio da bi je mnogi Marokanci mogli shvatiti kao historijsku referencu. Aktivista je u aprilu izjavio da serija negira "marokansko porijeklo Ceute", prikazujući tadašnjeg guvernera grada kao španskog Gota. "Yulyan Ghomari bio je marokanski Maur (Berber) kršćanske vjeroispovijesti koji je u to vrijeme vladao Ceutom, a ne španski Got, kako se pojavljuje u seriji."

Prvostepeni sud u Rabatu odbacio je tužbu 22. aprila s obrazloženjem da nije nadležan za tu stvar. To su neki marokanski službeni mediji pozdravili kao pobjedu "slobode izražavanja". No Bouhaddouz i dalje misli da je serija proizvod "ideološkog rada arapskog nacionalizma na Bliskom istoku".

“Narod Amazig Mauro (Berber) i narod Iberijske Gotike podcijenjen je u ovoj seriji. I oni su predstavljeni kao barbari, dok se Mashariqe, ljude s Istoka, netačno tretira. Postoje španski gotički dokumenti koji Tarika ibn Zijada opisuju kao kralja Maura, dok ga serija predstavlja kao običnog slugu Muse ibn Nusajra”.

Drugo veliko kontroverzno pitanje odnosi se na historiju Ceute, jedne od dvije današnje enklave u Maroku. Odnosno porijetlu njenog vođe Juliána, koji je 707. godine, čak je i datum predmet rasprave, a ima i onih koji to odgađaju nekoliko godina, predao grad Tariqovim trupama.

Bouhaddouz uvjerava da je Julián bio kršćanski Marokanac i da su tadašnji stanovnici Ceute također bili Marokanci, iz plemena Ghumara, iz sjevernog Maroka. “Serija ga je predstavila kao gotskog vođu samo zato što je njegova religija bila kršćanska. Ali to samo odražava mržnju arapskog nacionalizma prema historiji marokanskih Amazigha.”

Historičar Eduardo Manzano, profesor i autor knjige Konkvistadori, emiri i halife: Umayadi i formiranje al-Andalus objašnjava da se u stvarnosti vrlo malo zna o Juliánu. “Poznato je da je vladao u Ceuti: da bi mogao biti Berber ili Bizantinac... Jasno je da se u izvještajima o osvajanju pojavljuje kao saveznik vizigotskog kralja Rodriga. I kontrolirao je prolazak tjesnaca za Vizigote”.

Polemika je stigla i do marokanskog Parlamenta. Moulay Mehdi Al Fatmi, zastupnik iz Socijalističke stranke USFP, obratio se ministru komunikacija, Mohamedu Mehdi Bensaidu i žalio se da serija kupljena "javnim novcem" ne pridaje važnost "marokanskom nasljeđu"; požalio se i što je u seriji samo jedan marokanski glumac.

Da stvar bude još gora, ulogu Tariqa ibn Ziyada tumači sirijski glumac Suhail Jebai, dok se marokanski glumac Hisham Bahloul morao zadovoljiti ulogom Shaddada, zapovjednika Tariqove vojske.

Rasprava je također otvorena u Alžiru, gdje su mnogi korisnici interneta tvrdili da je Tariq ibn Ziyad zapravo rođen na tlu Alžira, a ne Maroka. Dok su mnogi Alžirci uvjereni da je lik pripadao plemenu Zenata Berber, mnogi Marokanci vjeruju da je on zapravo bio dio Nefzawa, u marokanskom Rifu.

Alžirski novinar Nabil Hammaz izjavio je na Ennahar TV kanalu da su vlasti intervenirale kako bi razjasnile da je porijeklo ove značajne figure u historiji alžirsko i da nije Marokanac.

Vlade Maroka i Alžira, godinama suočene oko pitanja Zapadne Sahare, nisu komentirale Fath Al Andalousa. Polemiku su ostavili društvenim mrežama i medijima.

Eduardo Manzano ističe da se zapravo vrlo malo zna o Tariku ibn Zijadu. “Postoje nagađanja o njegovom perzijskom ili arapskom porijeklu. Ali najvjerojatnije je bio Berber.”

Kuvajtski reditelj serije, Mohamed Al Anzi, izjavio je da postoji mnogo verzija o porijeklu osvajača Al Andalusa. "Zato smo odlučili da se ne bavimo time, jer ono što nam je važno je prikazati suživot islamske vojske s ljudima u regiji." I rekao je da je nemoguće ograničiti muslimanske vođe veličine Tariqa ibn Ziyada na teritorije koje su Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo sastavile 1916. godine nakon sporazuma Sykes-Picot. "Tariq i ostali naši velikani naslijeđe su nacije od 1,5 milijardi muslimana, a ne jedne države ili teritorije", naglasio je.

U međuvremenu, aktivista Rachid Bouhaddouz najavio je da sa nekoliko novinara i "branitelja ljudskih prava" osniva udruženje pod nazivom INCPAA: Nacionalna instanca za kontrolu nacionalne i umjetničke produkcije. “Da se pogreška više ne dogodi”, pojasnio je razloge zbog kojih se odlučio na ovaj korak.