Ministri vanjskih poslova Evropske unije odobrili su sankcioniranje ruske plaćeničke firme Wagner, kao i još osam osoba i tri povezana subjekta, zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava. Wagner Group je privatna zaštitarska firma koja ima do 10.000 vojnika i čije usluge su ugovorile vlade različitih zemalja. Koriste se brutalnim metodama. Činili su silovanjža i seksualno nasilje nad ženama, muškarcima i djevojkama u zemljama u kojima djeluju, kao i proizvoljna pritvaranja, mučenja, nestanke i pogubljenja po prijekom postupku. Jedna od zemalja koja je najviše patila od zločina ove mračne paravojne skupine bila je Srednjoafrička Republika, gdje su organizacije za ljudska prava dokumentirale njihove strašne zločine.

Paravojna organizacija Wagner grupa trenutno je prisutna u Ukrajini, Siriji, Sudanu, Mozambiku, Libiji, Srednjoafričkoj Republici i Venecueli, prema podacima Evropskog parlamenta i organizacija za ljudska prava koje su više puta ukazivale na  aktivnosti firme koja djeluje u sjeni Kremlja. Iako nije dio strukture ruske vojske, godinama je nekoliko izvještaja otkrivano da je ova firma sarađivala s redovnim ruskim vojnim snagama.

Grupa Wagner nastala je iz ostataka takozvanog Slavenskog korpusa, privatne vojne kompanije koju su u Hong Kongu 2013. godine stvorila dva zaposlenika druge privatne ruske vojske: Moran Security Group. Prema Centru za strategije i međunarodne studije, Wagner grupa nije registrirana ni u Rusiji ni drugdje. Zakonski ne postoji. Zapravo, privatne vojske su u Rusiji zabranjene.

Dmitrij Utkin, veteran dva čečenska rata, osnivač je ove organizacije. Sudjelovao je u ruskoj grupi za posebne aktivnosti GRU do 2013. godine, a kasnije je zapovijedao jedinicom Spetsnaz, posebnom ruskom vojnom elitnom jedinicom, gdje je postao potpukovnik.

U decembru 2016. primljen je u Kremlj na ceremoniju odavanja počasti "herojima" Sirije. Čak se i fotografirao s predsjednikom Vladimirom Putinom.

U finansijskom aspektu, Wagnerom upravlja ključni čovjek Kremlja, biznismen Yevgueni Prigójin, Putinov rođak, inače pod sankcijama Sjedinjenih Država zbog miješanja u izbore i tražen od strane FBI-a zbog "prevare". On se obogatio lancem restorana brze hrane 1990-ih u Rusiji.

Razni stručnjaci vjeruju da se Moskva okrenula snagama za specijalne operacije Wagner grupe kako bi izvršile njezine zapovijedi izdate u tajnosti s ciljem potkopavanja moći SAD-a. Analitičari smatraju da je "Ukrajina služila kao jedno od prvih poligona za testiranje učinka ruskih privatnih vojski počevši od 2014. godine" te da je model usavršen "s lokalnim snagama u zemljama poput Sirije i Libije".

Jedna od prednosti za Rusiju je ta što angažiranje ovih službi predstavlja manje rizika u borbenim ili trenažnim misijama kao i to što Wagner grupa gradi obavještajne mreže u ključnim strateškim područjima kako bi prikupila informacije koje zatim pomažu u donošenju odluka u Kremlju.

Neki izvori tvrde da ova organizacija provodi obuku u dva kampa u blizini sjedišta gdje se nalazi 10. brigada specijalne misije GRU Spetsnaz, u Krasnodarskom kraju u Rusiji.

U novije vrijeme firma je eksponirana u međunarodnim medijima. Godine 2018. tri ruska istraživačka novinara su ubijena dok su pripremali dokumentarac o Wagnerovim aktivnostima u Srednjoafričkoj Republici. Godine 2020. Bjelorusija je objavila da je uhapsila 33 "plaćenika" te grupe. Prema Carnegie moskovskom centru, Wagner je trenutno "najgore čuvana tajna Rusije".