Bošnjačko nacionalno vijeće osuđuje posljednji pokušaj Nacionalnog prosvjetnog savjeta Republike Srbije da ospori sadržaje bitne za nacionalni identitet Bošnjaka u Sandžaku, a naročito one koji se odnose na bošnjačku historiju, književnost i ime bosanskog jezika.

“U posljednjim osporavanjima sadržaja nastave na bosanskom jeziku javlja se Veroljub Ilić ispred Srpskog filozofskog društva, član Nacionalnog prosvjetnog savjeta koji na drzak način osporava suštinske sadržaje bošnjačke književnosti, ime maternjeg jezika Bošnjaka i historijske činjenice o počinjenom genocidu u Srebrenici i time duboko vrijeđa Bošnjake u Sandžaku.

Bošnjačko nacionalno vijeće je najviše predstavničko tijela Bošnjaka u Srbiji i organ manjinske samouprave koji ima autonomno pravo da utvrđuje suštinske sadržaje nastave na bosanskom jeziku bitne za očuvanje nacionalnog identiteta Bošnjaka u Srbiji. 

Pozivamo ostale članove Nacionalnog prosvjetnog savjeta da se što prije ograde od ekstremno nacionalističkog mišljenja i stava pomenutog Veroljuba Ilića jer smatramo da on ne zastupa mišljenje većine članova ovog savjeta”, navedeno je u pismu kojeg je Bošnjačko nacionalno vijeće U Republici Srbiji uputilo Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Na mišljenje Veroljuba Ilića odgovorio je i prof. dr. Sead Šemsović, autor velikog broja nastavnih planova i programa i udžbenika koji se koriste u nastavi na bosanskom jeziku u Republici Srbiji. Odbor za obrazovanje na bosanskom jeziku BNV-a podržaoje u potpunosti stav i mišljenje prof. dr. Seada Šemsovića. 

Bošnjačko nacionalno vijeće podsjeća akademsku zajednicu u Srbiji da su građenje vlastitoh kulturnog identiteta na negiranju tuđeg i vjerovanje u postojanje superiorne kulture, jezika ili nacije najveće zablude kojima se može voditi jedno društvo.

https://bnv.org.rs/fajlovi/04._Odgovor_prof._%C5%A0emsovi%C4%87a_na_dopis_%C4%8Dlana_NPSa.pdf

https://bnv.org.rs/fajlovi/RB_295-01-2021_-_dopis_za_Min._za_ljudska_i_manjinska_prava_PNU_-_NPS_-1.pdf