Dr. Jasmina Curić

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća

 

„U ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća i u svoje ime upućujem čestitke svim Bošnjacima Sandžaka u zemlji i dijaspori povodom 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Koristim ovu priliku i da čestitam 30. godišnjicu bošnjačke nacionalne zastave i 30 godina od osnivanja našeg najvišeg predstavničkog tijela – Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Nakon tri decenije, Bošnjaci Sandžaka sa ponosom ističu svoje nacionalne simbole, svoje ime i naziv svog jezika.

Uspjeh Bošnjačkog nacionalnog vijeća i time Bošnjaka Sandžaka je naša zastava koja danas ponosno krasi jarbole velikog broja organizacija i institucija u Sandžaku i dijaspori.

Ubijeđena sam da će nam sljedeće decenije donijeti istinsko jedinstvo Bošnjaka pod zastavom sa tri ljiljana i tri polumjeseca.

Vjerujem da danas Bošnjaci Sandžaka koračaju ka sigurnijoj budućnosti te da je naša zastava postala simbol nade i vjere u prosperitet i blagostanje našeg naroda.

Dragi Bošnjaci i Bošnjakinje Sandžaka, gdje god živjeli, želim vam da ovaj veliki blagdan provedete u sreći i zdravlju.

Sretan 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave i sretna vam 30. godišnjica zastave i Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

 

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori

Ejup Nurković

 

Poštovani sunarodnici,

Dan bošnjačke zastave, 11. maj, jedan je od posebnih datuma koji obilježavaju Bošnjaci širom svijeta.

Bošnjačka zastava je naš ponos i orijentir da odgovorno radeći štitimo i unaprejđujemo ostvarivanje nacionalnih interesa - kulture, obrazovanja i ukupnih prava važnih za život u punom razumijevanju, uvažavanju i harmoniji sa ostalim narodima i građanima u Crnoj Gori, regionu i šire.

Ovaj datum ima posebno značenje, jer je barjak ponos i biljeg jednoga naroda po kojem se prepoznaje u multietničkom i multikulturnom društvu.

Bošnjaci kao jedan od starih evropskih naroda, u svom hodu kroz trusnu balkansku historiju, na granici istoka i zapada, uprkos teškim iskušenjima opstanka i ostanka na ovim prostorima bio je i ostao svoj na svome. Vjekovna negiranja i prisvajanja, a posebno pogromi i progoni ostavili su dubok trag ali i očvrsnuli narodno biće za ponos na svoju vjeru, jezik, kulturu, običaje i savremeno stvaralaštvo.

I danas, u vrijeme oživljavanja velikonacionalnih pretenzija i narativa, Bošnjaci svojim patriotskim djelovanjem, merhametom i tolerancijom nesebično doprinose razvoju demokratskog društva koje podrazumijeva njegovanje nacionalniog identiteta kroz sve forme kreativnog ostvarivanja u interesu naroda i naše države.

Bošnjačka zastava jedan je od postojanih cvjetova u mozaiku različitosti sa kojim se Crna Gora opravdano diči pred međunarodnom zajednicom.

Stoga, dragi Bošnjaci u zemlji, regionu, dijaspori i čitavom svijetu, ostanimo svoji u svemu, jedinstveni pod zastavom sloge i nacionalne zrelosti.

Sretan Vam 11. maj, Dan bošnjačke zastave.