Samsung je nedavno najavio lansiranje niza novih Galaxy pametnih telefona, koji će imati poboljšane kamere i opciju olovke. Isto tako, zanimljivo je da su iz ove kompanije govorili i o korištenju recikliranih materijala u proizvodnji mobitela, kao što su prenamijenjene ribarske mreže i korištene flaše za vodu.

Samsungov „Galaxy for the Planet“ petogodišnji je plan za eliminaciju plastike u njihovim proizvodima te za zaustavljanje proizvodnje otpada koji završava u prirodi ili, u boljoj varijanti, na deponijama. Stručnjaci su pozdravili ovu zelenu inicijativu.

Kako su istakli iz ovog tehnološkog giganta, najlonske ribarske mreže pretvaraju se u produkt od poliamidne smole koji se kasnije koristi u proizvodnji nosača tipki za glasnoću te kućišta u koji se umetne punjač. Odbačene flaše za vodu i kutije za CD također se koriste za izradu nekih komponenti.

Što se tiče zelene inicijative, Forresterov analitičar Thomas Husson rekao je da se ipak ima još „puno toga za napraviti“.

„Danas većina potrošača nema pojma koliko je štetno za planetu redovno obnavljanje hardvera pametnog telefona. Kada shvate, održivost će postati ključni način razlikovanja između vrhunskih marki pametnih telefona.“

Ben Wood, glavni analitičar istraživačke kompanije CCS Insight, rekao je da je ohrabrujuće vidjeti kako Samsung govori o svojim naporima da poboljša održivost svojih proizvoda, ali je istakao da je najvažnija stvar koju proizvođači telefona mogu učiniti za okoliš dugotrajni uređaji.

„Korištenje recikliranih materijala samo je jedan dio slagalice“, rekao je.

Vlastito istraživanje CCS Insighta pokazuje da postaje sve teže uvjeriti ljude da nadograde svoje telefone, a primarna motivacija za nabavku novog uređaja je to što je trenutni telefon oštećen ili ne radi dobro. Uprkos dobrim naporima, Samsung još uvijek zaostaje za Appleom na većini tržišta.