Zastupnik iz reda bošnjačkog naroda u Skupštini Republike Sjeverne Makedonije (RSM) Zećir Ramčilović poručio je da su Bošnjaci ustavotvorni narod RSM-a, te da se na predstojećem popisu stanovništva u toj zemlji ne smije dozvoliti da vjerska ili neka druga ubjeđenja bilo kog Bošnjaka svrsta u ostale. Ramčilović je poručio da “samo kao Bošnjaci možemo dati puni doprinos prosperitetu naše zajedničke domovine Republike Sjeverne Makedonije“, javlja Anadolu Agency (AA).

Ramčilović je uputio poruku povodom predstojećeg popisa stanovništva u Sjevernoj Makedoniji, koji će biti proveden u aprilu ove godine, prvi put nakon 19 godina.

Na samom početku istakao je kako je Sjeverna Makedonija multietnička, multikonfesionalna i multikulturna država, koja je demokratski uređena i u kojoj se garantiraju i poštuju sva građanska i ljudska prava, individualna i kolektivna. Država koja gradi jednako društvo za sve njene građane.

“Neraskidiv dio države i društva su Bošnjaci, čije viševjekovno prisustvo i aktivan pozitivan doprinos su utkani u svim procesima za stvaranje i prosperitet nezavisne, samostalne i suverene države Republike Sjeverne Makedonije“, istakao je Ramčilović.

Podvukao je kako predstojeći popis stanovništva u Makedoniji ima veliki društveni, politički, ekonomski i naučni značaj, te da nosi još jednu historijsku priliku da Bošnjaci potvrde i povećaju svoju političku i društvenu moć izjašnjavajući se onako kako se osjećaju, po nacionalnosti Bošnjak čiji je maternji bosanski jezik.

“Zabrana upotrebe nacionalnog imena Bošnjak, zabrana bosanskog jezika, nametanje nekih drugih imena naroda i jezika, koja nikada nisu bili prihvaćeni od Bošnjaka, sve do 1971. godine, kada su jugoslovenske vlasti uvele termin Musliman, u nacionalnom smislu. Vjerska privrženost je uticala da naš narod prihvati termin Musliman. Namjera je bila jasna, vremenom asimilirati muslimane, jer musliman može biti bilo koje nacije. Termin musliman označava svakoga od milijardu pripadnika islamske vjere, bez obzira gdje živi, kojim jezikom govori, bez obzira kom narodu pripada“, navodi Ramčilović.

Podsjeća da se, osim kao Musliman, manji dio Bošnjaka izjašnjavao i po geografskim, regionalnim i tradicionalnim osobenostima ili po državi porijekla koje su nametali oni koji ne misle dobro Bošnjacima.

“Ne dozvolite da vjerska ili neka druga ubjeđenja bilo kog Bošnjaka svrsta u ostale. Zato je bitno biti ustavotvorni narod Republike Sjeverne Makedonije. Zato je bitno biti Bošnjak“, naglašava Ramčilović.

Podsjeća i kako je vraćanje viševjekovnog imena Bošnjak na Bošnjačkom saboru, 28. septembra 1993. godine u Sarajevu pod opsadom, pod agresijom, bilo pitanje opstanka.

“Bošnjaci su imali genocid i platili ogromnu cijenu za svoj identitet, za svoje ime, jezik, državu, za svoju slobodu i budućnost. Naš dug je prema svim šehidima da jačamo bošnjaštvo i na taj način jačamo sebe, Bosnu i Hercegovinu, jačamo državu u kojoj živimo, a za mene i moje sugrađane Sjevernu Makedoniju“, podvukao je Ramčilović, te nastavio:

“Iskreno vjerujem da nakon svih događaja i procesa u prošlosti, a zbog naše sadašnjosti i naše budućnosti, kao i budućnosti naše multietničke Makedonije bićemo jedinstveni i svi nekadašnji Muslimani sa velikim 'M' na popisima u tadašnjoj Socijalističkoj Makedoniji svoju etničku pripadnost će izraziti sa imenom Bošnjak. Jer i makedonski Bošnjaci su pravni i politički nasljednici muslimanske nacionalne odrednice s popisa stanovništva u bivšoj SFRJ. I nema ni jednog argumenta koji bi nas imenom odvojio od naroda kojem pripadamo i sa kojim smo vjekovima i u svim bivšim zajedničkim državama, imali isto ime. S obzirom da će se popis sprovesti i u državama regiona, a u nekim je jako izražena propaganda sa kojom se želi podjela Bošnjaka, upućujem apel da slobodno izrazite svoju pripadnost Bošnjak, pripadnost autohtonom i jednom od najstarijih evropskih naroda, Bošnjacima koji govore bosanskim jezikom.“

Istakao je da su kao predstavinici iz reda bošnjačkog naroda u Skupštini RSM-a napravili sve zakonske preduslove da imaju kredibilan proces i dobiju realne i objektivne rezultate popisa.

“U svim popisnim organima u reonskim komisijama, među reonskim instruktorima i popisivačima, biće zastupljeni Bošnjaci, a jedan od jezika na kom će se sprovesti popis je i bosanski jezik. Popisivanje će se odvijati elektronski, a u izjašnjavanju jezika će se moći izabrati samo standardizirani jezici, odnosno samo bosanski jezik čime će se spriječiti pogrešna nominacija jezika Bošnjaka. U svemu ovom pored mog ličnog angažmana, hvala i predstavnicima bošnjačkim nevladinim organizacijama koje su budno pratile cijeli proces i formirali Koordinaciono tijelo koje aktivno sprovodi kampanju 'Bitno je biti Bošnjak/Bošnjakinja'", kazao je Ramčilović.

Naglasio je da ovaj popis omogućuje i popis Bošnjaka koji su na privremenom radu u inostranstvu.

“Dug svakog od nas je da informira svoje bližnje da je u toku popis stanovništva dijaspore i da se pomoću online aplikacije mogu sami registrirati ili da im prikupimo potrebnu dokumentaciju da bi ih upisali za vrijeme terenskog popisa od 1. do 21 aprila. Niko od nas ne smije ih isključiti, ne smijemo ih zaboraviti ili otpisati! Oni su neodvojivi dio Republike Sjeverne Makedonije i našeg naroda“, poručio je Ramčilović.

Podvukao je da su Bošnjaci ustavotvorni narod Republike Sjeverne Makedonije i nakon tri decenije samostalnosti cijela politička, kulturna i naučna javnost, je prihvatila i reafirmirala upotrebu naziva Bošnjak, a Bošnjaci dokazali kako se voli i gradi država.

“Svaki pojedinac treba da prihvati popis kao svoju građansku, ali i kao obavezu prema svom narodu, i najvažnije kao obavezu prema budućim generacijama Bošnjaka izjašnjavanjem da je naša etnička pripadnost Bošnjak i maternji jezik bosanski. Samo kao Bošnjaci možemo dati puni doprinos svojoj zajednici, afirmaciji i integraciji Bošnjaka u svim porama društva, samo kao Bošnjaci možemo dati puni doprinos prosperitetu naše zajedničke domovine Republike Sjeverne Makedonije. Zato je bitno biti Bošnjak“, zaključio je Ramčilović.