Promjenom vlasti u Crnoj Gori za Bošnjake je nastupio period neizvjesnosti u kojem su doživjeli niz napada. Napadi su bili posebno izraženi u gradovima poput Berana i Pljevljima, u kojima živi značajan broj pripadnika bošnjačke nacionalnosti. Napada nisu pošteđeni ni vjerski objekti na kojima su ispisivani različiti fašistički grafiti, a prijetnje su upućivane i vjerskim službenicima. Prije nekoliko dana 31 član Skupštine Crne Gore potpisao je inicijativu za smjenu trenutne prosrpske vlasti u Crnoj Gori, što je izazvalo nekoliko protesta na kojima su se ponovo mogle čuti neprimjerene poruke upućene manjinskim narodima, u prvom redu Bošnjacima i Albancima. O trenutnoj situaciji u Crnoj Gori i Pljevljima za Stav govori bivši glavni imam u Pljevljima Samir ef. Kadribašić, koji je i sam u više navrata bio meta različitih verbalnih napada.

STAV: U posljednjih nekoliko godina pljevaljski Bošnjaci u više su navrata doživjeli različite neugodnosti od prosrpski opredijeljenih sugrađana. Kako trenutno ocjenjujete položaj Bošnjaka u Pljevljima i ostatku Crne Gore?

KADRIBAŠIĆ: Što se tiče trenutne situacije u Pljevljima, za sada je mirno i bez nekih većih provokacija i ispada, ako izuzmemo pisanje grafita s imenima ratnih zločinaca. Tu dio krivice treba tražiti i u lokalnoj vlasti i predsjedniku Opštine Igoru Goluboviću, koji je svojim šovinističkim izjavama samo ohrabrio neke buduće autore sličnih grafita. Nažalost, njegove fašistoidne izjave u kojima okrivljuje i “drugu stranu” te da ti i takvi grafiti neće biti prekrečeni jesu samo, kako rekoh, ohrabrili i okuražili sve one koji ne mare mnogo na suživot i zajedničke vrijednosti koje su generacijama prije nas baštinili Pljevlja i Pljevljaci.

STAV: Sigurnosna situacija u regiji izrazito je narušena uslijed separatističkog djelovanja Milorada Dodika. Da li su Bošnjaci u Pljevljima zabrinuti zbog posljednjih dešavanja? Pratite li situaciju?

KADRIBAŠIĆ: Naravno da s pažnjom pratimo i šta se dešava u regionu. Posebno u susjednoj Bosni i Hercegovini. Separatizam u manjem bh. entitetu i nije neka novina. To je prisutno već skoro tri decenije. Ono što treba da brine jeste nepostojanje adekvatnog opozicionog oponenta koji će u svom programskom cilju baštiniti sklad, suživot i proevropski put Bosne i Hercegovine, pa i regiona.

STAV: Izuzetno je turbulentno na političkoj sceni Crne Gore. Čini se da trenutna prosrpski orijentirana Vlada doživljava svoj krah. Koliko će promjena vlasti utjecati na stabiliziranje međunacionalnih odnosa u Crnoj Gori?

KADRIBAŠIĆ: Jako je opasno miješanje bilo kakvih stranih faktora u bilo kojoj državi. Posebno je naš region osjetljiv na to. Devedesete godine su nam jasna opomena da svako miješanje u unutrašnje stvari druge države može imati za posljedicu nesagledive katastrofe.

STAV: Političar Nebojša Vukanović iz Trebinja čest je gost na različitim protestnim manifestacijama u organizaciji prosrpskih stranaka u Crnoj Gori. Čak je u jednom od svojih istupa i Vas pomenuo u negativnom kontekstu. Da li Vas zabrinjavaju ovakvi istupi?

KADRIBAŠIĆ: Nebojša Vukanović je možda i najeksponiranija opoziciona figura manjeg bh. entiteta. Nažalost, mediji u Federaciji BiH mu pridaju mnogo više na pažnji nego mediji entiteta u kojem on djeluje. Pokazalo se da je njegova politika profašistička i secesionistička . Zapravo, ako bismo tražili razliku između njega i Dodika, vidjeli bismo da je Dodik komercijalni šovinista. S druge strane, Vukanović je ideološki četnik. Na njegovo vršljanje u Crnoj Gori možda je najbolji odgovor dalo Cetinje i Cetinjani. Kako sam Vukanović reče, “malo po glavi, malo po leđima, ali ostao sam na nogama”.

STAV: Ove godine najavljen je i popis stanovništva u Crnoj Gori. Koliko je bitno da se Bošnjaci Crne Gore izjasne kao Bošnjaci, a ne na neki drugi način, kako je to nažalost bio slučaj na prethodnom popisu?

KADRIBAŠIĆ: Identitetsko pitanje Bošnjaka u Crnoj Gori je goruće pitanje svih institucija Bošnjaka ove države. Mišljenja sam da bošnjački intelektualci, institucije i pojedinci moraju sada kao nikada prije uložiti ogroman trud i napor kako bismo to pitanje riješili. Jako je važno da Bošnjaci Crne Gore budu ono što zaista jesu. Važno je zbog našeg učešća i udjela u svim velikim društvenim kretanjima u državi. Pocijepani na nekoliko kolona, izgledamo neozbiljno i vrlo je malo šansi da postanemo ozbiljan i relevantan faktor društvenih kretanja. Zato, pozivam sve Bošnjake od Pljevalja do Ulcinja da budu ono što zaista jesu. Da budu ponosni nosioci bajraka još ponosnije nacije, koju su naši preci krvlju čuvali i sačuvali.