Na osnovu trgovinskih i razvojnih pokazatelja, islamske zemlje posljednjih godina bilježe značajan napredak. U posljednjoj deceniji, u okviru svjetske trgovine, udio islamskih država porastao je za približno 50 posto. U tom periodu, također i u našoj unutrašnjoj trgovini, zbila su se važna dešavanja pa je trgovina između zemalja članica Organizacije islamske saradnje zabilježila rast iznad 50 posto. Također, od 2002. do 2012. godine, dok je realni rast na globalnom nivou iznosio 2,7 posto, islamske zemlje u istom su periodu bilježile rast u prosjeku 5,4 posto. Nema sumnje u to da ove i slične brojke pokazuju uspješan ekonomski napredak islamskih zemalja. Međutim, priznat ćete da islamske zemlje, istovremeno, koliko god da su ovoliko dobre u ekonomskom smislu, u humanitarnom i političkom smislu prolaze kroz najveću krizu u svojoj historiji.

Cijenjena braćo! Dok neke naše članice u nacionalnom dohotku po glavi stanovnika zauzimaju vrh na svjetskim ljestvicama, mnoge naše zemlje, nažalost, nalaze se na dnu. Od pedeset sedam naših članica, dvadeset jedna zemlja nalazi se u kategoriji najmanje razvijenih zemalja Ujedinjenih nacija. Naposljetku, svi smo ljudi. Ne postoji način na koji se ova slika može objasniti našim savjestima. Osim toga, svi vjerujemo u Jednog Allaha, vjerujemo u Dan svođenja računa. Sve i da uspijemo objasniti sebi, svojoj savjesti, na Dan obračuna, na toj uzvišenoj sudnici nipošto neće biti moguće objasniti ovoliku razliku u prihodima.

Mi smo ummet jednog Pejgambera koji je svoju glad suzbijao samo s po nekoliko hurmi na dan. Svi mi slijedimo jednog Poslanika koji je i ono nekoliko hurmi koje su mu bile date poklanjao komšijama i braći, bez obzira na to što i on sam, i njegova porodica, i njegovi unuci, bijahu gladni. On je bio taj koji nikada nije ustao sit sa sofre. Mi slijedimo jednoga vodiča koji je strogo prekorijevao onoga ko bi legao sit dok mu je komšija gladan. Kao sljedbenici islama, vjere bratstva i dijeljenja, svi vi, svi mi, veoma dobro znamo da ne postoji način da se objasni i legalizira trenutno stanje u društvima u kojima živimo.

ISLAMSKI GEOGRAFSKI PROSTOR SPOMINJE SE PO SUZAMA I SUKOBIMA

Braćo moja! Nije, međutim, samo riječ o siromaštvu, samo o nepravdi prilikom podjele prihoda. Islamski geografski prostor, kao nikada u svojoj historiji, spominje se po krvi, bolu, suzama i sukobima. Skoro svakog dana, u različitim državama svjedočimo jednoj, pa čak i nekoliko Kerbela. Svakog dana naša braća ginu, svakog dana ginu nam djeca, ostaju jetimi i siročad. Džamije, mesdžidi, turbeta, iako bi to trebala biti najsigurnija mjesta, nažalost su, od onih koji tvrde da su muslimani, preobraćena u mjesta podmuklih, barbarskih i divljačkih zločina. Zbog toga što svoje džamije nismo u stanju osigurati od ubica koji se predstavljaju kao muslimani, jedno od naših najsvetijih mjesta, Mesdžidul-aksu, pred očima svih nas gaze barbarske čizme.

Braćo moja! Vjerujte, mi posjedujemo snagu da zaustavimo i unutrašnje probleme i vanjske napade i da uspostavimo trajni mir, i u našem geografskom prostoru i u cijelom svijetu. Ako se želi, moguće je zaustaviti prolijevanje krvi u Iraku. Ako se želi, moguće je spriječiti ubijanje djece u Siriji. Ako se bude zajedno, ako se djeluje zajedno, odmah se može zaustaviti jednostoljetna bruka palestinske ostavljenosti. Niko neće doći sa strane i riješiti nam probleme. Naše probleme možemo riješiti samo mi sami. Oni što dolaze sa strane oni vole naftu, zlato, dijamante, jeftinu radnu snagu, sukobe, kavge i nesporazume unutar islamskog geografskog prostora. Da, oni koji dolaze sa strane, koji nam se čine kao prijatelji, oni vole naša mrtva tijela, tijela naše mrtve djece. Koliko ćemo još nijemo posmatrati? Još koliko ćemo dugo trpjeti i biti strpljivi? Još koliko ćemo dugo se pred ovim bolnim prizorom kriti iza izgovora? Pitam vas: To što je neko šiija može li biti izgovor za gledanje ubijene djece u Siriji, za tri stotine hiljada masakriranih nedužnih ljudi u Siriji i sedam miliona prognanih? Opet pitam: Da li činjenica da je neko sunija legalizira napade na turbeta, da li legalizira terorističke organizacije, pučeve protiv izabranih rukovodilaca i ubijanje onih što na ulicama traže svoja prava? Iz sveg srca, potpuno iskreno upućujem poziv cijelom islamskom geografskom prostoru, svoj muslimanskoj braći, bez obzira na mezhepsku pripadnost: Molim vas, pomjerimo se ustranu i pogledajmo prizor. Ko dobija, a ko gubi? Ko zarađuje na smrti? Ko zarađuje na sukobima? Ko zarađuje na problemima između nas? Uspijemo li odgovoriti na ova pitanja, ako uspijemo pružiti i najmanji korak ka izvršenju onoga što iziskuju ti odgovori, znači da se tada upalio fitilj rješenja.

Braćo moja! Zbog toga što sam privukao pažnju na stogodišnjicu Prvog svjetskog rata i na politiku koja se dizajnira u islamskom geografskom prostoru, zapadni mediji napravili su me metom najtežih kritika i uvreda. Zato što sam prije dvije sedmice na Samitu vjerskih lidera Latinske Amerike rekao da su muslimani prije Kolumba stigli do američkog kontinenta, samo zato što sam ponovio ovu tezu zasnovanu na naučnim činjenicama, zapadni mediji, a i neki otuđeni kompleksaši među nama, proglasili su me metom. Oni koji bez ikakve razlike muslimanima lijepe terorističke etikete ne obraćaju pažnju na naša upozorenja u vezi s islamofobijom. Oni koji bez ikakva oklijevanja muslimanima lijepe etikete da su nazadni, prave se da ne čuju naša upozorenja kad je riječ o rasizmu, socijalnoj nepravdi i dvostrukom standardu. Oni ne žele da im postavljamo pitanja. Oni ne žele da ih mi propitujemo. Mnogo, baš ih mnogo uznemirava to što ih podsjećamo na historijske činjenice, na historiju civilizacija, na historiju nauke, na političku, vojnu, znanstvenu historiju. Čak ih uznemirava i to što na nivou cijelog svijeta branimo pravo siromašnih, što pomažemo i govorimo o miru, ne praveći pritom vjerske, jezičke i rasne razlike. 

MUSLIMANI NE MOGU PODRŽAVATI TERORIZAM, RASIZAM I ANTISEMITIZAM

Vjerujte, oni rade ono što od njih traži ekonomski sistem utemeljen na nepravdi. Mi ovakvu diskriminaciju ne smatramo prigodnom ni za njih ni za nas. Ne možemo biti od onih koji radi nafte, dijamanata, zlata, energetskih puteva i nezajažljiva hedonizma nemaju milosti prema ljudskim životima, pa čak ni prema djeci. Mi ne možemo stajati uz terorizam, rasizam, antisemitizam, netoleranciju, napade na bogomolje. Mi, ni prema njima ni prema sebi, ne možemo biti nemilosrdni i grubi.

Braćo moja! Vjerujte, ono što je mnogo gore od bola u islamskom geografskom prostoru jesu dugotrajni besmisleni razdori. Ležernost, šutnja i priklanjanje besmislenim izgovorima mnogo je teže od tragedije koju sada proživljavamo. Na ovom svijetu mi za sebe možemo pronaći validne izgovore, ali, vjerujte, na Danu svođenja računa svi ti izgovori bit će nevažeći. Ruke sirijske nevine djece bit će na vratu onih što su milovali ubice, pa čak i onih što su šutjeli naprema ubica – u istoj mjeri koliko će biti na vratovima ubica. Na ovom skupu ponovo želim podsjetiti i istaknuti: Turska nema nikakvih pretenzija na teritoriju, unutrašnji mir, poslove i politiku nijedne zemlje. Mi smo zemlja koja pokušava postati članica Evropske unije, koja je usmjerena prema Zapadu, ali koja ima želju da zagrli svoju decenijama zapostavljenu braću. Ni na jedno pitanje u našem okruženju mi ne gledamo očima interesa. Baš kao i vi, i mi na svaki problem oko nas gledamo očima ljudskosti i islama.

Braćo moja! Jedinstvo, saradnja i savezništvo predstavljaju jedini uvjet za izlaz iz krize u islamskom geografskom prostoru, koji živi najnesretnije dane u svojoj historiji. Vjerujte, možemo riješiti bilo koji problem. Možemo prevladati svaki problem. Dovoljno je da budemo jedinstveni. Dovoljno je da budemo zajedno. Dovoljno je da se čvrsto uhvatimo za Allahovo uže i jedni drugima budemo braća, baš kao što naređuje Kur’an Časni. Ko god ima kakav lični problem, bilo kojeg da je mezheba, pa čak ako ima i nacionalnog interesa, sve to mora ostaviti nastranu, i mora uložiti trud za mir, stabilnost i prosperitet regije.