Na današnji dan, prije 13 godina, preminuo je u 89. godini Juan Antonio Samaranch, najuspješniji predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta u njegovoj historiji, veliki prijatelj Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Upravo su Zimske olimpijske igre u februaru 1984. godine bile prve Igre održane pod Samaranchovim predsjedanjem MOK-om, a to je bio i početak veze s jednim gradom i državom koja je bila neraskidiva do Samaranchove smrti.

Dvanaestog februara 1994. godine na Igrama u norveškom Lilehameru Samaranch je pozvao sve prisutne da odaju počast Sarajevu. “Pozivam sve, ne samo vas na stadionu, već svugdje u svijetu, vas koji ste u svojim domovima, da ustanete i minutom šutnje odate počast gradu Sarajevu”, kazao je tada Samaranch i skrenuo još jednom pažnju milijardi ljudi na patnje grada koji je umirao pod zločinački Karadžićevim granatama.

U opsjednuto Sarajevo stigao je u ljeto 1994. godine i nakon što je obišao ruševine nekadašnjih olimpijskih borilišta, obećao je njihovu ponovnu izgradnju, posebno obnovu olimpijske dvorane Zetra. Ono što je obećao to je i učinio. U Sarajevo je posljednji put stigao 2005. godine, iako je već bio teško bolestan, u grad čiji je bio počasni građanin.

Juan Antonio Samaranch, markiz Samaranch, rodio se 17. jula 1920. godine u Barceloni. Rođen u bogatoj porodici, ekonomista po obrazovanju, bio je šef mnogih španskih sportskih delegacija prije nego što ga je diktator Franco 1966. godine imenovao državnim sekretarom za sport. Iste je godine postao predsjednik španskog Olimpijskog komiteta i član MOK-a, čiji je potpredsjednik bio od 1974. do 1978. godine.

Tada je imenovan za španskog ambasadora u Sovjetskom Savezu, u Mongoliji je radio od 1977. do 1980. godine. Bio je oženjen Marijom Teresom Salisachs Rowe, koja je umrla 2000. godine. S njom je imao dvoje djece.

Nakon što je dotadašnji predsjednik MOK-a Lord Killanin, poslije Ljetne olimpijade 1980. godine podnio ostavku, Samaranch je izabran za njegovog nasljednika, a prve igre u njegovom predsjedničkom mandatu bile su one u Sarajevu 1984. godine. Tokom njegove vladavine Samaranch je uspio stvoriti finansijski zdrav MOK, s bogatim televizijskim i sponzorskim ugovorima.

Iako su Ljetnu olimpijadu 1984. godine bojkotirale zemlje iz takozvanog istočnog bloka, broj nacija koje su učestvovale na Igrama i koje su postajale članice MOK-a rastao je svakodnevno tokom njegovog mandata. Među najveće zasluge Samarancha ubraja se restruktuiranje MOK-a, dozvola najboljim i profesionalnim sportašima da se takmiče na Igrama, te dodjela Igara njegovoj rodnoj Barceloni, 1992. godine. Za markiza je imenovan 1991. godine, a s mjesta predsjednika MOK-a povukao se u ljeto 2001. godine.