Salkić je istakao da su povratnici najranjivija kategorija stanovništva i da su prvi na udaru ekstremnih separatističkih snaga, ukoliko dođe do ugrožavanja mira.

"Jasna je odgovornost domaćih i međunarodnih bezbjedonosnih organizacija da obezbijede sigurno okruženje za povratnike, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, ali i sve druge građane u Bosni i Hercegovini" kazao je Salkić dodavši da predstavnici bosanskih Srba, koji dominantno obnašaju vlast u bh. entitetu RS, nikada nisu htjeli stvoriti jasnu perspektivu i uključiti Bošnjake u organe upravljanja i rukovođenja, od entiteta do lokalnih zajednica.

"Prije svega zbog činjenice da bh. entitet RS smatraju ratnim plijenom. Zbog takvog osjećaja entitetske vlasti nikada nisu otvorile razgovore sa izabranim predstavnicima Bošnjaka sa ciljem eliminacije diskriminacije i uključivanja Bošnjaka u sve segmente društva u ovom entitetu.
Entitetska vlast provođenjem sistemske diskriminacije svih ovih godina opstruira provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma koji predviđa pravo na povratak bez bilo kog oblika diskriminacije. Vlasti bh. entiteta RS, od samog početka povratka, Bošnjake organizirano i sistemski diskriminira sa ciljem onemogućavanja života i opstanka u ovom entitetu.
Entitetska vlast kršeći član 97. Ustava bh. entiteta RS spriječava zapošljavanje Bošnjaka sa ciljem ekonomskog progona Bošnjaka i ostvarenja ratnog cilja o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru" naveo je Salkić u izjavi.

Salkić smatra kako entitetska vlast kroz obrazovni proces, provodeći čisto pravoslaviziranu obrazovnu politiku, kršeći pozitivne ustavne i zakonske odredbe, provodi aparthejd i diskriminaciju učenika Bošnjaka, te negira postojanje bosanskog jezika uprkos činjenici da se oko 174.000 stanovnika tog entiteta izjasnilo na popisu da govori bosanski jezik.

"Cilj ove sveopšte sistemske diskriminacije je stvaranje nemogućih uslova za opstanak Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine nakon povratka i ponovni , ovoga puta mirnodopski, progon Bošnjaka. Pozivam izabrane predstavnike bosanskih Srba u bh. entitetu RS da otvore dijalog sa izabranim predstavnicima Bošnjaka u ovom entitetu radi eliminacije sistemske diskriminacije i stvaranja pozitivnog okruženja za život i opstanak Bošnjaka u ovom entitetu" kazao je Salkić, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika RS-a.