Salkić je između ostalog pozvao međunarodnu zajednicu na reakciju te je poručio kako oni moraju obuzdati ponašanje vlasti u ovom dijelu BiH.

„Policijska vježba ima za cilj da dodatno isprovocira i zastraši Bošnjake i Hrvate u ovom entitetu. Nije postojao nijedan drugi racionalan razlog da se u ovom trenutku održi jedna ovakva vježba osim zastrašivanja i provociranja povratnika u ovaj entitet. Ne treba zaboraviti da su presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu dijelovi policije RS označeni kao počinioci genocida nad Bošnjacima stanovnicima 'sigurne zone' UN Srebrenica 1995. godine“, rekao je Salkić.

Salkić ističe kako od reakcije OHR-a i domaćih institucija zavisi kako će situacija završiti.

„Mi živimo vrhunac pritiska na Bošnjake i Hrvate u ovom entitetu koji se intenzivno manifestira kroz sistemsku diskriminaciju u zadnjih deset godina. Od OHR-a, međunarodne zajednice i domaćih institucija koje su zadužene da štite ustavni poredak Bosne i Hercegovine zavisi kako će sve ovo završiti. Međunarodna zajednica, OHR i domaće institucije nemaju još puno vremena da reaguju i obuzdaju ponašanje separatistički orijentisane vlasti u ovom entitetu prije nego li oni poduzmu naredne korake“, ističe Salkić.

Na kraju, potpredsjednik manjeg bh. entiteta je pozvao sve relevantne institucije na reakciju.

„Zbog toga vas pozivam da bez odlaganja odmah reagujete i sankcionišete one koji rade na rušenju ustavnog poretka zemlje, te prijete ugrožavanju mira i stabilnosti“, zaključio je Salkić.