Salkić je najprije na Spomen-obilježju u Kazanbašči, mjestu masovnih grobnica iz kojih su 2005. godine ekshumirane 132 žrtve ubijene u prvim danima agresije 1992. godine, položio cvijeće i odao počast zvorničkim šehidima.

Istakao je da se današnje sjećanje na agresiju i okupaciju Zvornika, ubijanja i progone Bošnjaka, ali i herojski otpor bosanskohercegovačkih patriota, obilježava u ambijentu oživljene separatističke ideje o podjeli Bosne i Hercegovine.

"Danas kada se prisjećamo agresije i okupacije Zvornika, ubijanja i progona Bošnjaka, ali i herojskog otpora bosanskohercegovačkih patriota, to činimo u ambijentu oživljene separatističke ideje o podjeli Bosne i Hercegovine" potcrtao je Salkić.

Podsjetio je kako se to čini u ambijentu nekažnjenih zločina nad Bošnjacima Zvornika, "u okruženju gdje su počinioci zločina slobodni, što je ozbiljna pretpostavka da se zločini ponove".

"Ideja 'velike Srbije' devedesetih, danas 'srpskog sveta', a sutra nećeg trećeg, ima isti cilj, a to je što je moguće veći dio Bosne i Hercegovine uokviriti na različite načine u društveni, politički i kulturni ambijent Srbije" upozorava Salkić.

Precizira kako "prosrpska vlast entiteta RS u Bosni i Hercegovini pokušava sistemskom diskriminacijom stvoriti ambijent nemogućih uslova za život i ostanak Bošnjaka na svojim ognjištima, nastojeći ostvariti ratni cilj o čisto srpskom pravoslavnom prostoru".

"Mi o ovim pojavama i prijetnjama po naš opstanak ovdje moramo jasno i transparentno govoriti na svakom mjestu sa željom da oni budu zaustavljeni" poručio je Salkić.

Istovremeno, kazao je kako se danas oživljava sjećanje na herojski otpor slabo naoružanih bosanskohercegovačkih patriota bivšoj JNA, policijskim i drugim paravojnim formacijama koje su okupirale Zvornik i krenule u ubistva i progon Bošnjaka Zvornika i Podrinja.

U tom je kontekstu naveo kako se "danas oni koji su časno branili svoju domovinu privode, saslušavaju, uznemiravaju dok su oni koji su počinili teške ratne zločine nad Bošnjacima slobodni građani Zvornika i susjedne države Srbije".

"Ovakvo stanje se treba i mora promijeniti. Srbija treba prestati biti sigurna luka za počinioce teških ratnih zločina nad Bošnjacima Zvornika i cijelog bosanskog Podrinja, a tužilaštva u Bosni i Hercegovini trebaju se odrediti da li će tragati za ravnotežom ili za istinskim počiniocima ratnih zločina" poručio je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

(FENA)