Učesnici su prvo posjetili Memorijalni centar Veljaci gdje su ukopane žrtve iz Bratunca, ubijene tokom etničkog čišćenja 1992. godine. Najmlađa ukopana žrtva u ovom mezarju je Emir Suljić koji je imao samo dva dana kad je ubijen, dok je najstarija bila Zahida Suljagić koja je imala 110 godina kad je ubijena.

Delegacija je potom posjetila i Memorijalni centar Srebrenica - Potočari u kojem su ukopane žrtve genocida počinjenog nad Bošnjacima iz 1995. godine.

I potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić je polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odao počast nevino ubijenim žrtvama agresije.

U obraćanju, on je naveo da je Srbija ključni remetilački faktor na Balkanu i da njene oživljene teritorijalne pretenzije prema susjednim zemljama ugrožavaju mir i stabilnost.

"Separatistička politika koju provodi Milorad Dodik osmišljena je u najvišim crkvenim, intelektualnim i političkim krugovima u Srbiji. Njihov cilj je prikazati Bosnu i Hercegovinu, kroz različite opstrukcije i blokade, kao nemoguću i besmislenu zemlju. Ovo je identična politika onoj iz devedesetih, ali sa drugim pristupom u javnosti. Danas se govori o miru, ali su ciljevi ratni i osvajački baš kao i devedesetih. Srbija, kao zemlja koja je pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu presuđena da nije spriječila genocid nad Bošnjacima i kaznila počinioce genocida, danas je izvorište negiranja genocida i sigurno utočište osuđenim i osumnjičenim ratnim zločincima. To pokazuje kakva je bila, kakva je danas orijentacija Srbije i šta možemo očekivati u budućnosti. „Srpski svet“ kao terminološka zamjena za „Veliku Srbiju“ danas se implementira u ovom entitetu" kazao je Salkić.

Prema saopćenju, zajednički nastavni planovi i programi, Dan srpske zastave, zakon o ćirilici i jeziku srpskog naroda, iskazan interes da se zajedno obilježava Dan bh. entiteta RS i Srbije očiti su primjeri mirnodopske agresije, ugrožavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine, mira i stabilnosti.

Građani Bosne i Hercegovine treba da budu svjesni toga u situaciji kada je funkcioniranje države ugroženo od separatista i njihovih inostranih mentora, navedeno je također u saopćenju.