Tokom jučerašnje diskusije u Narodnoj skupštini RS-a o izlaganju Radovana Viškovića, kandidata za predsjednika Vlade entiteta RS, zastupnik SDA u Pokretu za državu Ramiz Salkić postavljao je pitanja o budućem djelovanju Vlade kada je riječ o provođenju diskriminacije Bošnjaka po pitanju zapošljavanja, obrazovanja, negiranja bosanskog jezika i nastavnih sadržaja.

Zbog izostanka odgovora kandidata za predsjednika Vlade u završnom obraćanju Salkić je glasao protiv imenovanja predsjednika Vlade i predloženog sastava Vlade RS-a.

Na samom početku diskusije Salkić je istakao kako je dobro što je ispoštovana praksa i ustavna obaveza o nacionalnoj zastupljenosti u Vladi.

"Dobro je da u Vladi imamo nacionalnu zastupljenost kako je to propisano i da u njoj ima pet Bošnjaka. Ne ulazeći sad u krvna zrnca, na kraju krajeva početkom 20. stoljeća svi smo mi bili Bošnjaci na ovom prostoru", rekao je Salkić koji je zbog samo ove rečenice izazvao burne reakcije zastupnika.

Salkić je govorio o tome da su zdravstvene legitimacije ispisane ćirilicom, da su obrasci u općinama također ćirilićni. Skrenuo je pažnju i da se uporno negira bosanski jezik. Istakao je da Vlada RS-a vrši diskriminaciju učenika u obrazovnom procesu, a što je potvrdio i Ustavni sud BiH, potom Vrhovni sud RS-a.

Mnogi su se nakon njegove diskusije javljali za riječ govoreći da su povrijeđeni, da je Salkić ponizio Narodnu skupštinu i da stvara razdor među narodima, piše Faktor.

"Ne pada mi na pamet da njemu objašnjavam ko je bio moj djed, pradjed. Znaju neki njegovi jer su zajedno sa njima išli u crkvu", uzvratio je Igor Žunić.

Salkić je svojim istupom u NSRS naljutio i predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je danas reagirao na Twitteru.

"Srbi u Republici Srpskoj su hrišćani već 1.300 godina, Salkićevi su, u najboljem slučaju, muslimani oko 400 godina, a to su postali primivši islam turskom okupacijom BiH i promjenom vjere. Njegov jučerašnji nastup je odraz gubitničke politike njegove partije, koja je u BiH pokušala da uvede politički islam. Bespotrebna provokacija političkog gubitnika i konvertita", tvitao je Dodik.

Diskusija o izlaganju kandidata za predsjednika Vlade entiteta Rs. Postavljanje pitanja o budućem djelovanju Vlade...

Posted by Ramiz Salkić on Četvrtak, 22. decembar 2022.