U povodu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine jučer je u džematu Zug u Švicarskoj organizirana tribina na kojoj je govorio Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini Rs-a.

Salkić je, između ostalog, govorio o ulozi Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i ostalih važnih datuma u jačanju svijesti o državi Bosni i Hercegovini

˝Prioriteti u našem djelovanju trebaju biti država, jezik i narod. Trenutna opasnost po Bošnjake jeste razvijanje podaničkog mentaliteta kod Bošnjaka u Rs-u prema Dodiku, u FBiH prema HDZ-u, a na nivou države prema i jednima i drugima radi anuliranja i relativizacije činjenice da su Bošnjaci najbrojniji narod i ograničavanja političkog uticaja Bošnjaka u procesu donošenja odluka u Bosni i Hercegovini. Možemo očekivati da u budućnosti vlast u entitetu Rs pojača pritisak na Bošnjake zbog činjenice da je pronašla bošnjačke predstavnike koji će šutjeti o diskriminaciji i pritiscima i zbog činjenice da međunarodna zajednica neće da se bavi ovim problemom u entitetu Rs˝, naveo je Salkić.

On je istaknuo da se Bošnjaci nalaze u vremenu kada trebaju intenzivno pojačati borbu za istinu zbog formiranja narativa u javnom prostoru suprotnog važećim presudama domaćih i međunarodnih sudova o počinjenom Genocidu nad Bošnjacima i presuđenim ratnim zločincima koji se kroz narativ žele predstaviti kao heroji.

˝Zbog ovakvog agresivnog narativa moramo pojačati našu borbu za istinu i pravdu do otpočinjanja procesa katarze unutar srpskog naroda i suočavanja sa relevantnim dokazanim i presuđenim sudskim činjenicama. Svi državljani Bosne i Hercegovine, gdje god da žive, trebaju zagovarati istinu i tražiti pravdu, onu pojedinačnu, ali i kolektivnu za našu domovinu i sve građane˝.

Razvijanjem kulture sjećanja na Genocid i druge teške zločine, te pisanjem knjiga, prikazivanjem svjedočenja žrtava, ističe Salkić, može se prekinuti spirala Genocida nad Bošnjacima u zadnja dva vijeka na prostoru Balkana.