Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), izjavio je danas da je ovo vrijeme kada predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini trebaju da ozbiljno reaguju i sankcionišu one koji ugrožavaju ustavni poredak BiH, Dejtonski mirovni sporazum i mir u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Salkić je to rekao povodom usvajanja Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti i Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS, koji su usvojeni na sjednici Narodne skupštine RS-a,

"Za normalan svijet je fascinirajući prag tolerancije koji predstavnici međunarodne zajednice pokazuju spram onih koji aktivno rade na rušenju ustavnog poretka BiH. Građani BiH trebaju biti ozbiljno zabrinuti spram odnosa međunarodne zajednice prema separatističkoj politici koju predvodi Milorad Dodik i njegovi poslušnici", istakao je Salkić.

Naglasio je da je izražavanje zabrinutosti predstavnika međunarodne zajednice, a izostajanje konkretne reakcije, "direktna podrška i vjetar u leđa separatističkoj politici ekstremno radikalno orijentisanih bosanskih Srba iz entiteta RS".

"Obaveza je visokog predstavnika, po Dejtonskom mirovnom sporazumu, da reaguje i da ga zaštiti od onih koji ga ruše i ugrožavaju mir. Aktivnosti entitetskih vlasti oko uzurpacije nadležnosti VSTV-a BiH, uz ranije uzurpacije nadležnosti Agencije za lijekove BiH, su napad na državu, ustavni poredak i predstavljaju provođenje tihog separatizma i podjele države", istakao je Salkić.

Prema njegovim riječima usvajanje Zakona o nepokretnoj imovini suprotno odlukama Ustavnog suda BiH, koji je utvrdio da je država titular državne imovine, direktan je atak na Ustav BiH koji predviđa da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće.

"Ako sve ovo uz retoriku koju koriste separatisti nije dovoljno za vašu ozbiljnu i konkretnu reakciju pitanje je šta treba da se desi da bi vi reagovali, ako uopšte i želite da reagujete, u interesu države BiH i njenih građana", zaključio je Salkić.