Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, reagujući na izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić, rekao je danas da Srbija kao sudionik rata u Bosni i Hercegovini i potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma jako dobro zna da današnji entitet RS u Bosni i Hercegovini postoji od momenta potpisivanja Djetonskog mirovnog sporazuma i da je sve drugo obmana i dalje držanje vlastitog naroda u mitologiji i zabludama.

- Gospođo Brnabić, RS o kojoj vi govorite nastala je na pobuni i rušenju ustavnog poretka Republike Bosne i Hercegovine, od strane dijela bosanskih Srba. Proklamovane ideje 9. januara 1992. imale su za cilj stvaranje etnički čistog srpskog prostora sa ove strane Drine - izjavio je Salkić.

Dodao je da su u ime tog cilja JNA, dobrovoljci iz Srbije, oružane i policijske formacije pobunjenih bosanskih Srba počinile progon nesrpskog stanovništva, ubistva, formirali na stotine logora, silovali hiljade djevojaka i žena, napravili hiljade masovnih grobnica, te su u konačnici počinili genocid nad bosanskim muslimanima Bošnjacima.

- Gospođo Brnabić, preporučujem vam da pročitate neku od presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili pak presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu po kojoj je Srbija do sada jedina zemlja u svijetu proglašena krivom jer nije spriječila genocid i nije kaznila počinioce genocida. Ovo je istina o 9. januaru kojeg vi slavite u ime Srbije gospođo Brnabić, sve drugo je mitološka obmana vlastitog naroda - poručio je Salkić.

Naglasio je da je današnja Srbija zelena oaza za osumnjičene ratne zločince, da čuva murale presuđenim ratnim zločincima za genocid, dodjeljuje odlikovanja presuđenim ratnim zločincima, negira genocid, a pripadnici policije pjevaju da će biti i novi genocid.

- Gospođo Brnabić, pozivam vas da povedete svoj narod i Srbiju putem katarze, prihvatite sudski dokazane i presuđene činjenice da je neko u vaše ime počinio genocid nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i time pokažete da niste saučesnici i dio tog projekta - kazao je Salkić.

Dodao je da njen dolazak na obilježavanje 9. januara, za kojeg Venecijanska komisija rekla da je diskriminatoran a Ustavni sud Bosne i Hercegovine rekao da se ne može obilježavati kao dan entiteta, predstavlja "nastavak podrške onome što su vaši prethodnici podržavali u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995." 

- Srbija kao sudionik rata u Bosni i Hercegovini i potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma jako dobro zna da današnji entitet RS u Bosni i Hercegovini postoji od momenta potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sve drugo je obmana i dalje držanje vlastitog naroda u mitologiji i zabludama. Vaše prisustvo na obilježavanju praznika, kojeg je zabranio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i učešće u rušenju institucija Bosne i Hercegovine i ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine - smatra Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.