Na početku hutbe muftija je prokomentirao posljedice pandemije virusa COVID-19 i njene posljedice koje su se odrazile na sve segmente savremene civilizacije.

„Ova pandemija otvorila je pred našim očima i savješću brojna važna životna pitanja i lekcije. Sudbina ljudi danas na planeti zemlji je zajednička i nedjeljiva, jer živimo u tako uzajamno povezanom i umreženom svijetu, gdje ne može biti dobra, mira, sigurnosti i stabilnosti samo jednima, a da se drugima to oduzima, suspendira i uskraćuje. Ne postoje oni koji su privilegovaniji u odnosu na druge“, kazao je muftija.

Na tim premisama prokomentirao je aktuelni migrantsku krizu u našoj zemlji i civilizacijskim standardima neprilične refleksije pojedinih političkih krugova nakon nedavno održanih izbora u Mostaru. „Mostar je godinama opterećen jednom takvom isključivom politikom koja vidi samo sebe i svoje, stalno ponavljajući projekt stolnog grada. Nas to moralno vrijeđa jer znamo da je takav projekt osuđen i presuđen i da je upravo u realizaciji te zamisli došlo do etničkog čišćenja iz ovoga dijela Grada (zapadni dio grada Mostara op.a.) i uništavanja kompletnog muslimanskog sakralnog i kulturnog nasljeđa u njemu“, istakao je muftija.

Stalno inzistiranje na politici etničkog razdvajanja, koje je evidentno, ne samo u Mostaru, već i u cijeloj Hercegovini, prema njegovoj ocjeni je problematično i s moralne i s civilizacijske strane. „Grad može biti komotan svima, i jednima, i drugima i trećima. Gruba je uvreda dovoditi u pitanje politički kapacitet našeg naroda u gradskim izbornim područjima gdje nije većina. Želi li se time osporiti političko sudjelovanje u slobodnom demokratskom procesu? Da se time ozvaniči i ozakoni ono što je bio cilj ratne osvajačke politike. Jeste došlo do egzodusa stanovništva, ali uslijed etničkog čišćenja. Ali su ostala imanja, ostao je grunt, ostale su adrese, ostali su i opstali Bošnjaci da istrajavaju i bore se za svoje mjesto. To pravo je zagarantirano pravo po svim konvencijama i ustanovama koje se bave ljudskim pravima i slobodama. No mi znamo dobro sudbinu tih konvencija na terenu, koliko je to sve krhko i fluidno, dok se predanošću i žrtvom ne izborimo za to“, upozorio je u hutbi muftija Dedović održanoj u Baba Bešiorvoj džamiji na Balinovcu.

Na kraju je pozvao vjernike da ne malaksavaju i ne posustaju, da hrabre jedni druge da budu oslonac jedni drugima, da jačaju međusobno povjerenje i da pokažu saosjećanje za potrebe svojih sugrađana i komšija.