Kultura | 14.08.2021.

Pobjednica World Music Festivala “Zeman”

Šaha Isaković za Stav: Narod smo s bogatom kulturno-historijskom baštinom koje ponekad nismo svjesni

Šaha Isaković djevojka je koju su stanovnici naše zemlje mogli slušati i ranije kao solistu, ali i člana horova “Mektebski bulbuli” i “Derman”, koji izvode islamsku duhovnu muziku. Uskoro završava studij marketinga na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a paralelno s okončanjem studija radi na, otkrila je za Stav, pronalaženju materijala za snimanje svoje prve autorske pjesme. U razvijanju njenih vokalnih vještina uveliko joj pomaže i brat Mustafa Isaković, imam i zapaženi izvođač ilahija i kasida, koji joj je i najveća potpora na njenom putu.

MIRZA ABAZ

Dvadesetdvogodišnja Šaha Isaković iz Sarajeva pobjednica je četvrtog izdanja World Music Festivala “Zeman”, koji je održan u Novom Pazaru od 26. do 30. jula. Ova muzička manifestacija međunarodnog je karaktera u čijem je centru muzika nastala kombiniranjem savremenih muzičkih pravaca s tradicionalnim. Za titulu “Glas Zemana” ove godine takmičilo se devet finalista, prethodno odabranih putem konkursa, a interesantno je da su prve tri pozicije zauzele kandidatkinje iz Bosne i Hercegovine – Šaha Isaković iz Sarajeva je zauzela prvo mjesto, Nejla Žunić i Idna Muminović iz Tuzle podijelile su drugo jer su nastupile kao duo, dok je treća bila Tijana Bašić iz Banje Luke.

Osim takmičarskog dijela, valja napomenuti da je nedavno okončano izdanje World Music Festivala “Zeman” otvoreno posthumnom izložbom fotografija prerano preminulog Ešrefa Džanefendića, jednog od njegovih organizatora, a publika je imala priliku uživati i u koncertima turskog ansambla “Kolektifistanbul” te Marka Louisa i benda “Barcelona Gipsy balKan Orchestra”. Pokrovitelji “Zemana” jesu Grad Novi Pazar i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, dok su podršku pružili Institut “Yunus Emre” i Generalni konzulat Republike Turske u Novom Pazaru.

Šaha Isaković djevojka je koju su stanovnici naše zemlje mogli slušati i ranije kao solistu, ali i člana horova “Mektebski bulbuli” i “Derman”, koji izvode islamsku duhovnu muziku. Uskoro završava studij marketinga na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a paralelno s okončanjem studija radi na, otkrila je za Stav, pronalaženju materijala za snimanje svoje prve autorske pjesme. U razvijanju njenih vokalnih vještina uveliko joj pomaže i brat Mustafa Isaković, imam i zapaženi izvođač ilahija i kasida, koji joj je i najveća potpora na njenom putu.

Na samom početku našeg razgovora kaže da joj je ideja za prijavu na “Zeman” došla sasvim spontano. Prije nego što je uopće poslala prijavu, uočila je da su i prethodnih godina organizatori uradili zaista kvalitetne stvari i to joj je bio motiv više da bude dijelom ovogodišnjeg izdanja.

“Profesionalnost, susretljivost i lijepa energija bili su prisutni od prvog do zadnjeg momenta festivala. Ono što želim naglasiti jeste da iza ideje ovog festivala stoje zaista veliki umjetnici koji brinu o svakom detalju. 'Zeman' je veoma mlad festival s dosta potencijala. Prošle godine festival je održan u online izdanju, a ove godine smo imali priliku istupiti pred publiku koja je došla u Novi Pazar s različitih krajeva kako bi uživala u svemu što je organizacijska ekipa za ovu godinu pripremila. Proces odabira pjesme kojom ću se predstaviti je, moram priznati, najduže trajao. Na kraju je odluka pala na crnogorsku narodnu pjesmu Još ne sviće rujna zora i čini se da je odluka bila ispravna. Energija svih prisutnih te noći bila je impresivna i na mene je ostavila zaista veliki dojam, ali, iskrena da budem, pobjedi se nisam nadala. Kada se na jednom mjestu okupe talentirani ljudi koji gaje ljubav prema muzici i donose je s puno emocije i ljubavi, kao što je u ovom slučaju, onda nijanse odlučuju. Pobjeda me svakako iznenadila i obradovala, velika je privilegija biti pobjednik ovakvog festivala”, počela je Šaha Isaković.

SEVDALINKA KAO PRVA LJUBAV

Isaković kaže da je oduvijek pomalo ponegdje pjevušila. Pjesmu Zvijezda tjera mjeseca je naučila od svoje majke kada je imala samo pet godina i to je bio, priča nam, njen mali početak.

“Veliki početak vezuje se za peti razred osnovne škole, profesoricu Velidu Kadrić-Hujdur i takmičenje 'Djeca pjevaju sevdalinke', koje je tada organizirala Općina Novo Sarajevo. Nakon toga su uslijedila brojna takmičenja, televizijske emisije koje su za cilj imale očuvati i promovirati sevdah. Ilahije i kaside su došle spontatno, zaista. Jako dugo sam nastupala sa svojim horom 'Derman', a unazad nekoliko godina sam snimila i nekoliko samostalnih obrada. Kasida Gazel o smrti, koju sam izvela na jednom nastupu, izazvala je puno pozitivnih reakcija. Nakon nje su došle izvedbe kasida Salatullah Selamullah i Da je Bosna od dženneta dio s horom 'Preporod' iz Ilijaša”, kazala je.

O svom pjevanju u horovima “Mektebski bulbuli” i “Derman” te o razlikama između solo i horskog pjevanja dodaje: '“Mektebski bulbuli' su početak, a nakon toga je uslijedio i 'Derman'. To su za mene posebni ljudi, priče i uspomene. Neprocjenjivo bogatstvo. Meni su uživanje i solo i horski tip nastupa. Kada nastupate s horom, to ima svoju čar, počevši od trenutaka iza scene, pripreme za nastup do trenutaka izlaska i izvedbe na sceni gdje postoji i ta energija između vas kao grupe i energija između publike i hora. Kod solo pjevanja postoji samo energija između vas i publike. Ni jedan ni drugi tip nastupa nije težak kada se dobro uvježbate, doživite tekst koji izvodite i poklonite publici emociju, to se prepozna, uvijek.”

Iako je ovog perspektivnog izvođača šira javnost upoznala kroz prizmu duhovne muzike, zato što se u ovom žanru najčešće i pojavljivala, ističe da su njeni prvi javni nastupi ipak bili sa sevdahom i priznaje da su sevdalinke njena prva ljubav.

“Općenito sam veliki zaljubljenik u našu tradiciju i kulturu. Dolazim iz porodice gdje se to od davnina njegovalo i potrudit ću se da to očuvam pa čak i na ovaj način, izvođenjem naših tradicionalnih pjesama, sevdalinki po kojima smo prepoznatljivi. Mi smo narod koji je iznimno bogat kulturno-historijskom baštinom, ali ponekad imam osjećaj da toga nismo svjesni. Počevši od brojnih građevina, spomenika koji svjedoče nekom davnom vremenu, do običaja u koje spada i sevdalinka, tradicionalna pjesma. U izvornom obliku sevdalinka se izvodila bez instrumenata, nakon toga je uslijedilo izvođenje s nekom udaraljkom ili sazom, a sada su to različite fantastične, moderne obrade. Sevdah nije samo u muzici, on je i u narodnoj nošnji, raznim motivima i sl. Svaka generacija ostavlja svoj pečat, oblikuje, prilagođava, što je sasvim normalno i očekivano, a najvažnije je da se lijepe tradicionalne stvari, kultura, sačuvaju od zaborava”, njena je poruka.

POMOĆ STARIJEG BRATA MUSTAFE

Šaha Isaković mlađa je sestra našeg imama i poznatog interpretatora ilahija i kasida Mustafe Isakovića. Čisto radi podsjećanja, on je izveo kasidu Devet heroja, za koju tekst potpisuju Dževad Ibrahimović i Nijaz Nanić, a koju su u aranžmanskom smislu do savršenstva doveli Abdulkerim Popaja i upravo Mustafa Isaković. Ova kasida, koja je opisivana kao najljepši nacionalni projekt dosad, posvećena je herojima Armije Republike Bosne i Hercegovine Izetu Naniću, Safetu Hadžiću, Mehdinu Hodžiću, Midhadu Hujduru, Hajrudinu Mešiću, Safetu Zajki, Enveru Šehoviću, Adilu Bešiću i Nesibu Malkiću, koji su odlikovani “Ordenom heroja oslobodilačkog rata”.

“Svaki član porodice je pružao podršku i veliki vjetar u leđa. Mustafa i ja smo jedno drugom najveći kritičari i podrška, zaista. S obzirom na to da je i on već uveliko prisutan u svijetu duhovne muzike, gdje je napravio, ako ćemo biti objektivni, značajne stvari, na koje sam ponosna, on najprije uoči i saopći ukoliko se nešto treba korigirati. I, naravno, zahvalna sam mu na tome”, istakla je Isaković.

Iako se već neko vrijeme profesionalno bavi marketingom, koji uporedo i studira, muzika ne prestaje imati vrlo bitno mjesto u njenom životu. Šaha Isaković nam je pokušala objasniti kako uspijeva balansirati između posla, fakultetskih obaveza i hobija poput muzike.

“Unazad dvije godine sam dijelom jedne sjajne ekipe s kojom ništa nije teško i s kojom se sve stigne završiti i uskladiti. Ono što je zasigurno najvažnije, kako bi se uskladilo sve, jeste dobro planiranje i organizacija. Fakultet, posao i profesionalni razvoj u području marketinga su mi trenutni prioriteti, a muzika dođe u pauzama od poslovnih i fakultetskih obaveza kao lijep odmor i uživanje”, rekla nam je ova 22-godišnja Sarajka.

Kada je u pitanju muzika, u slučaju Šahe Isaković, sve se dešavalo spontano, sasvim slučajno. Govori nam kako vjeruje da takve stvari ispadnu najiskrenije i najbolje kada se ništa ne planira. Uprkos tome, na samom kraju nam je otkrila da ipak postoji jedan projekt na kojem radi kada je riječ o muzici.

“Ono što bih voljela da se desi u skorije vrijeme jeste snimanje autorske numere, za koju mislim da je vrijeme, naročito nakon ove pobjede. Trenutno sam u fazi traganja za adekvatnim tekstom i ono što za sada mogu otkriti jeste da će biti u sevdalijskom, tradicionalnom maniru”, zaključila je Šaha Isaković, pobjednica ovogodišnjeg izdanja World Music Festivala “Zeman”.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Monografija 100 biografija organizacije Mladi muslimani

IZLOŽBA MONUMENTAL: Kupola na stijeni i Notre-Dame dvije su najfotografiranije građevine na svijetu

Tajna najskuplje fotografije u historiji

Sevkas Derman – internacionalna grupa iz Beča koja afirmira sevdalinku