Da cijepljenje u Federaciji BiH ne ide željenom brzinom svojevrstan dokaz je i to što će u narednoj sedmici u kantone biti distribuirano samo 32.620 vakcina, od čega 2.240 kao druga doza, a 30.380 kao prva. Da su ti brojevi razočaravajući pokazuju podaci od prošle sedmice, kada je distribuirano 69.978 vakcina, i iz sedmice koja joj je prethodila, kada ih je distribuirano 95.500.

Prema rasporedu distribucije cjepiva koji objavljuje Zavod za javno zdravstvo FBiH, najviše doza bit će poslano u Tuzlanski kanton (13.000) dok za Zeničko-dobojski kanton nije predviđena nijedna doza.

Kanton Sarajevo dobit će u sljedećoj sedmici samo 3.300 vakcina i to vakcina Comirnaty, odnosno Pfizer, namijenjenih za prvu dozu.

U Federaciji BiH su do 5. septembra 2021. godine barem jednu dozu vakcine protiv COVIDA primile ukupno 367.292 osobe, odnosno 16,5% stanovnika. Od toga je dvije doze primilo 209.748 osoba, odnosno 9,5% građana Federacije BiH.

S obzirom na to da se ovi procenti izračunavaju na osnovu broja stanovnika registriranih na Popisu stanovništva 2013. godine, a da se od tada ukupan broj stanovnika Federacije BiH smanjio što prirodnim putem, što iseljavanjem, te imajući u vidu procjenu o broju vakcinisanih građana Bosne i Hercegovine u Srbiji i Hrvatskoj, vrlo je moguće da ukupan broj potpuno vakcinisanih stanovnika Federacije BiH prelazi 13%. To je i dalje izuzetno nizak procent, koji ne garantira dobru zaštitu u četvrtom valu prouzrokovanim zaraznijim i opasnijim Delta sojem virusa korona.

Nešto je bolja situacije u vezi s vakcinacijom osoba starijih od 60 godina, kojih je, procjenjuje se, potpuno vakcinisano najmanje 25% u Federaciji BiH. Ali i taj je procent daleko ispod željenog. Podsjetimo da su najnovija istraživanja u Sjedinjenim Američkim Državama pokazala da je usljed zarate delta sojem smrtnost kod nevakcinisanih osoba 11 puta veća nego kod vakcinisanih

Od 9. augusta do 5. septembra 2021. godine utrošeno je ukupno 113.548 vakcina u Federaciji BiH, od čega na drugu dozu 36.759. Budući da je za vakcinisanje 80% stanovništva Federacije BiH potrebno približno 3.500.000 vakcina, a da ih je do 5. septembra bilo utrošeno 577.040, jasno je da ovim tempom to nije moguće dosegnuti ni za dvije godine. Drugim riječima, ili treba ubrzati vakcinaciju ili se suočiti s činjenicom da ćemo od COVID-a i dalje umirati u velikom broju.

Koliko je u Federaciji BiH vakcinacija spora pokazuje primjer Izraela u kojem je za samo jedan mjesec, u augustu ove godine, treću dozu vakcine primilo skoro dva miliona ljudi.