Sjedinjene Američke Države (SAD) su potvrdile da rade na dodatnim sankcijama Bjelorusiji, nakon što je Evropska unija najavila da će uslijediti kazne, javlja Anadolu Agency (AA).

Do potvrde je došlo nakon što su se diplomate Evropske unije složile da će proširiti kriterije za sankcije kao odgovor na bjelorusku migrantsku krizu, pružajući pravni osnov za restriktivne mjere protiv aviokompanija i turističkih agencija koje učestvuju u prevozu migranata do granica EU.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je prošle sedmice u Vašingtonu da će administracija američkog predsjednika Joea Bidena u decembru odrediti vlastite kazne.

Portparol State Departmenta Ned Price potvrdio je nadolazeće korake, navodeći da SAD "priprema naknadne sankcije u bliskoj koordinaciji s EU i drugim partnerima i saveznicima".

Rekao je da će vladu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka nastaviti smatrati odgovornom za njegove tekuće napade na demokratiju, ljudska prava i međunarodne norme.

"Pozivamo režim da odmah zaustavi svoju kampanju orkestriranja i prisiljavanja neregularnih migranata preko granica u Evropu", rekao je novinarima.

Dodao je da će nastaviti vršiti veći pritisak na Lukašenkov režim sve dok odbija poštovati ​međunarodne obaveze, dok podriva mir i sigurnost svojih susjeda, dok nastavlja represiju i zlostavljanje vlastitog naroda i držanje političkih zatvorenika.

Prema EU-u, Bjelorusija dolazi do potencijalnih putnika preko naizgled zvaničnih kanala, uključujući diplomatske misije i turističke agencije i poziva ih u Bjelorusiju nudeći vize. Zatim ih navodno vode do granice EU.

Najnovija dešavanja dolaze usred napetosti na granici, nakon višemjesečnog kretanja migranata prema granicama Bjelorusije s Poljskom, Litvanijom i Latvijom. Tri zemlje Evropske unije nalaze se na istočnoj granici 27-članog bloka.

Evropska unija optužuje bjelorusku administraciju da "koristi neregularnu migraciju kao sredstvo" i "pokušava destabilizovati EU" slanjem migranata na granice zemalja članica Unije.

Prema posljednjim podacima EU-a, 7.935 ljudi pokušalo je ući u EU preko granice s Bjelorusijom u 2021. godini, što je znatno više u odnosu na 150 prošle godine.

Najmanje 2.000 ljudi, među kojima su žene i djeca, zarobljeni su u bjelorusko-poljskom pograničnom području u teškim uslovima.