SAD su proširile listu sankcija koje se odnose na koruptivne radnje na globalnom nivou, a od danas se na ovom spisku nalaze Milorad Dodik i Alternativna televizija iz Banje Luke.

Ministarstvo finansija SAD-a objavilo je da su članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine uvedene sankcije zbog potkopavanja stabilnosti, korupcije i kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Valja istaći i to da je ovo ministarstvo još proteklog mjeseca objavilo proširenu listu sankcioniranih osoba i kompanija iz Srbije, Hrvatske, Kosova i Bugarske povezanih s koruptivnim radnjama i drugim nezakonitim aktivnostima, a crna lista je sada proširena i na pojedince te firme iz BiH.

Ranije u toku dana ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je da bi sankcije za pojedince iz BiH trebale biti objelodanjene danas te je podvukla da bi oni koji uvode sankcije trebali pojasniti detalje i navesti subjekte na koje će se one odnositi.  

Dodala je da se dugo radilo na tome te je iznijela mišljenje da postoji usaglašen stav između SAD-a i Evropske unije, ali to ipak neće biti kraj nego je u pitanju samo početak izricanja sankcija.

VIŠE O TEMI: Turković: Američke sankcije za pojedince iz BiH trebale bi danas biti objavljene