Bilo bi ovo samo još jedno protokolarno saopćenje da nije toliko znakovit trenutak. Naime, baš se ovih dana obilježava godišnjica ruske agresije na Ukrajinu. U Rusiji slave što nisu uspjeli pregaziti Ukrajinu kako su naumili i optužuju Zapad da je kriv za agresiju. Podršku im daju članovi Narodne skupštine Rs dižući tri prsta u Moskvi. U Sarajevu, partner Trojke, nekadašnje Osmorke, koji su se dogovorili da će sve raditi u dogovoru sa partnerima - SNSD i HDZ, Nenad Nešić sastaje se sa ruskim ambasadorom Kalabuhovim. Istim onim ambasadorom koji nam svako malo prijeti kako ćemo “vidjeti posljedice svojih odluka” zbog težnji ka članstvu u NATO savezu i da će Rusija braniti svoje interese. A njihov je interes da ne budemo u NATO-u i Evropskoj uniji.

Nedavo su iz Naroda i pravde optužili SDA za rusofiliju, rekavši da Putinova Rusija ne može nikako biti partner Bosne i Hercegovine ni u kojem smislu. A evo, vidite da može. Trojka sve radi u dogovoru sa svojim partnetrima u vlasti. Nešićevim riječima, Trojka koju predvode Elmedin Konaković, Nermin Nikšić i Edin Forto podržava “saradnju policijskih agencija u cilju borbe protiv bezbejednosnih prijetnji”. Ili se možda Konaković nije usaglasio sa članovima svoje stranke koji u sopaćenju optužuju SDA za rusofiliju. Sastanak Kalabuhova i Nešića potvrda je toga da Trojka zajedno sa Miloradom Dodikom i njegovim satelitima provodi interese Rusije u Bosni i Hercegovini.

Upravo se na ovome primjeru može vidjeti koliko je pogubno sigurnost države povjeriti ljudima kojima sigurnost nije ni na umu, pa onda dobijete paradoksalnu situaciju da o sigurnosti Bosne i Hercegovine govori ambasador poznat po prijetnjama sigurnosti Bosne i Hercegovine. Ali može sve kada su ambicije velike, a pamet kratka, još kada se sastave trojica takvih, teško ćemo mi na zelenu granu.