Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) podržale su pravo Republike Turkiye na samoobranu nakon nedavnog terorističkog napada u Istanbulu, ali su i naglasile potrebu za deeskalacijom u Siriji.

"Turkiye je i dalje žrtva terorističkih napada, bilo blizu te granice ili negdje drugdje unutar zemlje. I oni imaju pravo braniti sebe i svoje građane od napada", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Ističući kako SAD ima svoje trupe spremne da napadaju teroriste ISIS-a u Siriji, Kirby je kazao da SAD ne želi vidjeti akcije, posebno unutar Sirije, koje će dovesti do potencijalnih novih žrtava i dodatnih gubitaka nevinih života.

"Također ne želimo vidjeti akcije Turkiye ili bilo koga drugog unutar Sirije koje bi mogle dovesti živote Amerikanaca u opasnost, jer tamo ima Amerikanaca koji pomažu SDF-u", dodao je on.

SDF su američki partneri u Siriji koje predvodi grupa YPG, odnosno sirijski ogranak terorističke organizacije PKK. Američka podrška YPG-u dugo izaziva napetosti u bilateralnim odnosima između Ankare i Washingtona.

Pentagon je prošle srijede izrazio zabrinutost zbog turskih zračnih napada na sjeveru Sirije, rekavši da oni predstavljaju prijetnju američkom osoblju i štete borbi protiv terorističke organizacije ISIS.

Iz Pentagona su također kazali kako SAD prepoznaje legitimnu sigurnosnu zabrinutost Turkiye i najavili su da će nastaviti razgovarati s Ankarom i lokalnim partnerima o održavanju dogovora o prekidu vatre.

Turske snage su u jutarnjim satima 20. novembra pokrenule operaciju "Kandža-mač", prekograničnu zračnu operaciju protiv terorističke organizacije YPG/PKK koja ima ilegalna skrovišta preko iračke i sirijske granice gdje planiraju napade na tursko tlo.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je danas da je Turkiye i dalje odlučna da uspostavi sigurnosni pojas od 30 kilometara uz svoje granice.

"Ne trebamo ni od koga dobiti dopuštenje dok poduzimamo korake koji se tiču ​​sigurnosti naše domovine i našeg naroda i nikome nećemo odgovarati", poručio je Erdogan.