Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden saopćio je kako je Kongres obaviješten o davanju statusa Kataru kao “važnog saveznika koji nije članica NATO-a“.

Biden je dao izjavu medijima prije bilateralnog sastanka s emirom Katara Sheikhom Tamimom bin Hamadom al-Thanijem.

Podsjetio je kako partnerstvo između Katara i SAD-a traje 50 godina, Katar je pružio dom za desetine hiljada Afganistanaca, a ima i značajnu ulogu u rješavanju palestinskog pitanja.

Biden je rekao kako će danas sa Thanijem razgovarati o mnogim pitanjima među kojima su sigurnost Zaljeva i Bliskog istoka, stabilnost globalnih energetskih izvora, Afganistan i mnogi drugi.

Dodao je i kako pozdravljaju sporazum od 20 milijardi dolara između Qatar Airwaysa i proizvođača aviona Boeinga te dodao kako je to jedan od najvećih sporazuma Boeinga.

”Katar je dobar prijatelj i pouzdan partner. Obavještavam Kongres o planu definicije Katara kao važnog saveznika koji nije članica NATO-a. To je pokazatelj koliko je važan naš odnos i vrijeme je da se to uradi“, kazao je Biden.

SAD dosad ima 18 zemalja koje smatra važnim saveznicima koje nisu članice NATO-a.

Zakonom iz 1987. godine tadašnji predsjednik SAD-a Ronald Reagan je u tu kategoriju uvrstio Australiju, Egipat, Izrael, Japan i Južnu Koreju.

Kada je riječ o zemljama Zaljeva, bivši predsjednik George W. Bush u tu kategoriju uvrstio je Bahrein i Kuvajt.