Predstavnici Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice, koje su predvodili Bakir Izetbegović i Dragan Čović, sastali su se danas u Sarajevu gdje su razgovarali o aktuelnim temama poput izmjena Izbornog zakona te napretka Bosne i Hercegovine na evropskom putu. Također, bilo je riječi i o popunjavanju upražnjenih ministarskih mjesta u Vladi FBiH.

Lider SDA kazao je da je ovo posljednji sastanak u ovom obliku te da sada slijede sastanci s predsjednicima ostalih parlamentarnih stranaka. Iako još uvijek nemaju zajednički stav, ističe da su im stavovi u izvjesnoj mjeri približeni te da je došlo do pomaka.

Izetbegović je kazao da je HDZ prihvatio činjenicu da je neophodno uraditi izmjene Ustava BiH u manjem obimu koje će omogućiti svim narodima da budu kandidati i članovi Predsjedništva BiH, a onda treba uraditi izmjene Izbornog zakona koje će povećati šanse hrvatskom izbornom korpusu da član Predsjedništva BiH bude izabran voljom hrvatskog naroda.

"Dolazi u obzir i ono što se predviđalo Aprilskim paketom ustavnih promjena odnosno indirektni izbor ili direktni izbor na bazi nekih ranijih modela, ali o tome će se razgovarati s predsjednicima drugih parlamentarnih stranka koje čine Parlamentarnu skupštinu BiH", dodao je Izetbegović.

Kada je u pitanju Dom naroda Federalnog parlamenta, Izetbegović kaže da je HDZ spreman da se ide ka tome da se isključivo štiti vitalni nacionalni interes, a upravo su to neki pomaci koje Izetbegoviću daju optimizam da se može krenuti u razgovore s ostalima i doći do dogovora.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović kazao je danas nakon susreta s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem da su razgovarali o mnogim pitanjima, ali da HDZ neće razgovarati o jednakopravnosti i legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda.

Kaže da su sada u situaciji kada bi trebalo pozvati svjedoke Sporazuma koji je potpisan u Mostaru 17. juna 2020. godine jer je tu definiran okvir za Mostar kao i okvir za Izborni zakon zbog čega smatra da bi s njima uskoro trebali biti organizirani razgovori.

Potvrdio je da je bilo razgovara o izboru članova Predsjedništva BiH i domova naroda gdje HDZ želi, kako tvrdi, ispoštovati sve presude Ustavnog suda BiH o predstavljanju konstitutivnih naroda i sve odluke Evropskog suda za ljudska prava.

Čović smatra da su te odluke pomirljive i ako bi se došlo do usaglašenog stava oko rješenja za ta pitanja, koja bi trebala biti što jednostavnija, da se prema potrebi izmjena Izbornog zakona prilagodi i potreba izmjena Ustava BiH.

Te izmjene Ustava bi bile u ograničenom kapacitetu, kaže lider HDZ-a, jer je teško raditi na izmjenama najvišeg akta u državi budući da se to nije dogodilo posljednjih 15 godina.

Najavio je da bi u narednih sedam do deset dana trebali biti obavljeni razgovori i onda će biti jasnije kojim putem dalje ići da se napravi dogovor jer je zajednička procjena da do njega mora doći.

"Ne može se izaći iz neizborne godine, a da se ne dogovorimo oko svih ovih pitanja, a primarno zakona koji znače ubrzanje puta ka Evropskoj uniji i dobijanje kandidatskog statusa te Izbornog zakona jer bez izbornog zakonodavstva teško će biti organizirati izbore naredne godine", pojasnio je Čović.

Izrazio je stav i da će se do rješenja doći do kraja juna, a onda će uslijediti razgovori kako to pretočiti u zakonska rješenja i u parlamentarnoj proceduri dobiti i druge partnere koji žele slična rješenja u BiH, piše Fena.

"Ima stvari o kojima se sigurno neće raspravljati što se tiče HDZ-a i to je pitanje jednakopravnosti konstitutivnih naroda i njihovog legitimnog predstavljanja, a za sve drugo možemo tražiti rješenja. Ovaj mjesec je mjesec za dogovore", zaključio je Dragan Čović.

Delegacije stranaka razgovarale su danas u Sarajevu i o formiranju Federalne vlade, odnosno popunjavanju upražnjenih ministarskih mjesta, te zakonima koje je potrebno izmijeniti kao dio 14 prioriteta Evropske komisije kako bi BiH dobila kandidatski status.