Uz gromoglasan pljesak u sjedištu stranke u Berlinu, kandidat SPD-a za kancelara Njemačke Olaf Scholz izrazio je oduševljenje "velikim uspjehom" SPD-a, preokretom za stranku koja je dugo bila u zastoju.

Scholz (63) će postati četvrti poslijeratni kancelar iz SPD-a, nakon Willyja Brandta, Helmuta Schmidta i Gerharda Schroedera. Ministar je finansija u Merkelinom kabinetu i bivši gradonačelnik Hamburga. Scholz, koji pripada konzervativnijem krilu stranke, prošle je godine izgubio od predsjedničkog dvojca SPD-a Norberta Walter-Borjansa i Saskie Esken na internim izborima za predsjednika stranke.

Bivši gradonačelnik Hamburga Olaf Scholz mnogima je zbog nepokazivanja emocija i nedovoljne profiliranosti slovio kao neprikladni kandidat za kancelara.

Njemu su unutar stranke mnogi zamjerali preveliku bliskost s demokršćanima, većim koalicijskim partnerom u aktuelnoj vladi kancelarke Angele Merkel, i zagovorništvo nastavka koalicije s demokršćanskom Unijom CDU/CSU.

Ono što se smatra Scholzovom prednošću jeste dugogodišnje iskustvo na raznim ministarskim funkcijama i na poziciji gradonačelnika Hamburga.

Sjevernjačka smirenost i pragmatizam: to su možda dva najčešća opisa SPD-ovog kandidata Olafa Scholza.

Donedavno su se mogli malo češće čuti i manje laskavi opisi poput “Scholzomata”, zbog prilično uštogljenog stava i mehaničke retorike ili “Betonsko lice” zbog izbjegavanja iskazivanja emocija.

Mnogima uoči parlamentarnih izbora nije bilo jasno kako je ovaj političar, kojeg čak ni vlastita stranka nije htjela za predsjednika, uspio doći do pozicije budućeg kancelara jedne od najmoćnijih država svijeta.

Ono što je Scholzu išlo u prilog jeste činjenica da su ga zbog njegove uloge u posljednjem kabinetu Angele Merkel i činjenici da ovo dvoje političara izvrsno sarađuju, vidjeli kao najveći garant kontinuiteta politike aktualne kancelarke koju bi većine građana i dalje htjela vidjeti na istoj poziciji.

S aktualnom kancelarkom ga, kako svjedoče njegovi prisni saradnici, vežu i karakterne osobine koje su Angelu Merkel šesnaest godina održavale na vlasti: suzdržane emocije, promišljenost i sklonost analitičkom pristupu problema. To je očito ono što Nijemci cijene kod političara.

Kada je prošle godine Socijaldemokratska stranka (SPD) za mnoge iznenađujuće Scholza imenovala kancelarskim kandidatom, ministar finansija najavio je kako njegovo kandidiranje nije PR trik nego da on zaista i želi pobijediti. S obzirom na tadašnji rejting SPD-a koji se nalazio pri historijskom dnu i u nekim trenucima iza Alternative za Njemačku i Zelenih, niko nije obraćao previše pozornosti na Scholzove izjave.

SPD već godinama, zapravo od ulaska u posljednju koalicijsku vladu Angele Merkel kao manjinski partner, slovi kao stranka u dubokoj krizi na čijem se čelu izmjenjuju bezlični i potpuno promašeni kadrovi.

Scholz unutar samog SPD-a nije pretjerano popularan i svrstava se u onu pragmatičnu struju koja je zagovarala ponovni ulazak u koaliciju s Unijom iako je to stranku gotovo dovelo do samouništenja.

Scholz je i “crvena krpa” za lijevo krilo SPD-a zbog njegove podrške i dalje spornim reformama tržišta rada koje je proveo socijaldemokratski kandidat Gerhard Schroeder, pod kojima je Scholz od 2002. obavljao funkciju glavnog sekretara stranke.

Scholz iza sebe nema ni neki uzbudljiv životopis: tipično dijete poslijeratne Zapadne Njemačke, Scholz je rođen 1958. godine u Osnabrucku, no već s tri godine porodicom seli u obližnji Hamburg, gdje je Olaf završio pravni fakultet, nakon kojeg je uslijedila zavidna karijera advokata za radno pravo.

Iako je u SPD ušao već sa sedamnaest godina, njegova ozbiljnija politička karijera počela je tek nakon što je napunio četrdeset. Od tada je u prvoj koalicijskoj vladi Angele Merkel obavljao funkciju ministra rada, u međuvremenu je bio na čelu grada Savezne pokrajine Hamburg da bi se nakon izbora 2017. ponovno vratio u vladu.

Kako primjećuju njegovi biografi, Scholza odlikuju kvalitete koje se prije svega cijene na sjeveru Njemačke, među tzv. Hanzeatima, potomcima srednjovjekovne ekonomsko-političke tvorevine na koju su sjeverni Nijemci još vrlo ponosni i zbog čega, kako im predbacuju u Njemačkoj, na ostatak zemlje gledaju malo s visoka.

Sudeći po ispitivanjima javnog mnijenja Scholzu očito nisu naškodili ni finansijski skandali oko propale kompanije Wirecard ni istraga oko pranja novca koji se djelimično povezuju i s njegovim ministarstvom.

Trenutno Scholz živi u Potsdamu, bogatom historijskom gradu pored Berlina u kojem žive mnogi politički i privredni moćnici kojima je obližnji Berlin prenaporan.

(Izvor: Agencije)