Nekoliko ruskih vojnika provalilo je u kuću Jurija Kerpatenka, dirigenta filharmonijskog orkestra Hersona, grada u južnoj Ukrajini koji je okupiran početkom rata i čije je područje upravo pripojeno Rusiji, i hladnokrvno ga ustrijelili. Ubijen je nakon što je odbio učestvovati na koncertu koji su organizovale okupatorske trupe. Ruske vlasti namjeravale su 1. oktobra održati koncert "proslave mira" te su vršile pritisak i prijetile Kerpatenku.

Ukrajinsko ministarstvo kulture osudilo je svirepo ubistvo muzičara koji je trebao dirigirati svečanim koncertom u Hersonu na kojem je učestvovao slavni komorni orkestar Gilea. Kerpatenko je odbio sarađivati u​ događaju koji su okupatori namjeravali predstaviti kao takozvanu "obnovu mirnog života" u Hersonu. Također je odbio napustiti grad u kojem je od 2004. bio direktor filharmonije. Rođaci dirigenta, koji je pobjegao iz Hersona, izgubili su kontakt s njim u septembru.

Ukrajinsko ministarstvo kulture nije preciziralo dan kada se dogodilo ubistvo, ali je potvrdilo smrt muzičara, navodeći kao izvor svjedočenje novinarke Olene Vanine. U objavi na društvenim mrežama ističu da je Kerpatenko "otvoreno pokazao svoj građanski stav i odbio napustiti okupirani Herson".

“Izražavamo najdublju sućut Jurijevoj obitelji i kolegama. Vječnaja pamjat”, objavila je Vlada Ukrajine.

U međuvremenu, regionalni tužitelj Hersona objavio je da je otvorio službenu istragu "na temelju kršenja zakona i propisa rata, u kombinaciji s ubistvom s predumišljajem".

Osim osuda nekoliko evropskih kompozitora, pisaca i umjetnika, zaprepaštenje je izrazila i njemačka ministrica kulture Claudia Roth koja je optužila ruskog predsjednika Vladimira Putina i "njegove krvnike" da pokušavaju "uništiti ukrajinsku kulturu i identitet ”.