Njihov je broj pomno čuvana tajna i Moskva ga uvelike potcjenjuje. No većina od nekioliko hiljada ruskih vojnika koji su poginuli u Ukrajini vrlo su mladi, iz najsiromašnijih regija njihove zemlje i često pripadnici njenih etničkih manjina.

Kremlj ne nudi nikakve informacije o tome od 25. marta, mjesec i dan nakon početka rata. Tada je objavljeno da je oko 1351 ruski vojnik pao u bitci.

Sedam sedmica destruktivnih borbi kasnije, Kijev procjenjuje broj na 27.000 mrtvih Rusa. Visoka brojka, prema brojnim vojnim i zapadnim analitičarima, za koje su ocjene Moskve, međutim, uvelike potcijenjene.

Prema procjenama stručnjaka, s omjerom od tri ranjenika na jednog ubijenog, riječ je o oko 12.500 mrtvih Rusa, nešto manje od 15.000 sovjetskih žrtava tokom desetljeća rata u Afganistanu (1979.-1989.), što je broj koji je prouzročio nacionalnu traumu.

"Klanjamo se našim suborcima koji su hrabro poginuli u pravednoj borbi", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin tokom odavanja počasti 9. maja, Dana pobjede nad nacistima 1945. godine. Ono što nije kazao je da većina ubijenih ruskih vojnika dolazi iz pretežno muslimanske regije Sjevernog Kavkaza i srednjeg Sibira.

Portal na ruskom jeziku Mediazona navodi da je potvrdio smrt 2.099 ruskih vojnika u borbama od 6. maja. Veliki dio njih imao je  između 21 i 23 godine, 74 njih nema ni 20 godina, precizira ovaj medij. Većina mrtvih dolazi iz južne Rusije, uključujući pretežno muslimansku regiju Sjevernog Kavkaza, kao i središnji Sibir, kažu oni.

Najveći broj smrtnih slučajeva (135) potvrđen je među vojnicima iz muslimanske regije Dagestan, a slijede Burjati (98), mongolska manjina iz Burjatije, sibirske provincije.

Liječnik s kojim je AFP razgovarao u aprilu pod uvjetom da ostane anoniman u gradu Zaporijjia (južna Ukrajina) nakon što je živio više od mjesec dana pod opsadom i bombardiranjem Mariupolja, uvjerio je agenciju da u njegovom gradu postoje "tri vala" okupatora. Proruske separatiste u Donbasu (istočna Ukrajina) naslijedili su Burjati, koji su "sve opljačkali", zatim Čečeni, koje je optužio da su krivi za "potjeru".

"Najveći broj vojnika i vojnih časnika dolazi iz malih gradova i sela u Rusiji. To je povezano s socio-ekonomskim i (...) obrazovnim raslojavanjem", objašnjava Pavel Luzin, komentator web portala Riddle Russia.

Budući da su "zahtjevi za vojnu službu" u ovom vojnom zboru "relativno niski", kaže, najbolji vojnici i budući oficiri preferiraju druge rodove, poput "zračnih i svemirskih snaga, strateške balistike i mornarice".

Lokalni mediji i društveni mediji u Dagestanu, jednoj od najsiromašnijih ruskih regija koju je godinama razarala pobuna, puni su slika ožalošćenih roditelja koji primaju sućut od zvaničnika.

Kamil Iziiev, načelnik okruga Buynaksky u Dagestanu, u maju je na Telegramu objavio video u kojem je uručio nagrade porodicama pet poginulih boraca. “One moraju nastaviti živjeti kao majke djece čiji su očevi herojski dali živote”, rekao je.

Prvi ruski vojnik čiju je smrt službeno potvrdila Moskva je Nurmagomed Gadžimagomedov, mladi Dagestanac koji je poginuo spašavajući svoje saborce, javljaju državni mediji. Posthumno ga je 4. marta odlikovao sam Vladimir Putin koji je pohvalio ulogu etničkih manjina u Ukrajini. "Ponosan sam što sam dio ovog svijeta, ovog moćnog, snažnog, multinacionalnog naroda koji je Rusija", rekao je ruski predsjednik.