Vile, jahte, manekenke i fudbalski klub u kojem će sakriti svoje bogatstvo, ponekad stečeno na ne baš zakonit način, san je svakog milionera pa tako i ruskih oligarha. Ruska agresija na Ukrajinu dovela ih je u središte pažnje a evropske sankcije potresaju temelje njihovih carstava. Pionir je bio Roman Abramóvich, ali on nije jedini koji se posljednjih godina novcem probio u najmoćnije lige na planeti.

Abramovič, poznat po bliskim vezama sa Vladimirom Putinom, kupio Chelsea 2003. godine za 170 miliona eura, uglavnom dugove od prethodnog vlasnika Kena Batesa, koji ga je kupio za simboličnu svotu od jedne funte.

Sada je engleski klub na prodaju i njegova budućnost je u zraku. Premijer liga je prije nekoliko dana objavila smjenu ruskog tajkuna s mjesta vlasnika Chelseaja, pa je čak i dio njegovih nekretnina zaplijenila britanska vlada, koja je ruskom poduzetniku zamrznula i imovinu u zemlji u iznosu od 15 milijardi eura.

Među zaplijenjenom imovinom su tripleks penthouse u zgradi Chelsea Waterfront od 37 katova, vrijedan 35 miliona eura, kao i još jedna kuća koju je kupio za 33 miliona eura. Neke nekretnine čije porijeklo istražuje britanska vlada pretvorene su u centar za ukrajinske izbjeglice.

Jedino što je tajkun uspio spasiti su njegove dvije mega-jahte. "Eclipse", vrijednu 700 miliona dolara, privezao je u jugozapadnoj luci Marmari a "Solaris" (procijenjen na 600 miliona dolara) stigao je u odmaralište Bodrum. Abramovich se sprema preseliti u Tursku gdje planira značajna ulaganja, prema pisanju turskih medija, pa čak i kupovinu Goztepe FC, kluba iz Izmira.

Abramovich nije jedini ruski milioner u evropskom fudbalu.

Maxim Victorovich Demin postao je suvlasnik AFC Bournemoutha s Eddiejem Mitchellom, navodno plativši 850.000 funti za svoj udio u klubu. Nakon toga, 2015. godine, klub je ušao u Premier ligu a on je prodao 25% udjela u klubu firmi Peak6 Investments, iako je i dalje većinski dioničar. Demin je vezan za petrohemijsku industriju. Procijenjeno je da je 2020. imao bogatstvo vrijedno 1,1 milijardu dolara.

Dmitrij Ribolovljev vlasnik je AS Monaco, preko trusta na ime svoje kćeri Ekaterine.

Rybolovlev, koji je 2021. imao neto vrijednost od 6,7 milijardi američkih dolara, kupio je svoj udio u klubu u decembru 2011., kada je stekao 66,67% udjela i obećao uložiti 220 miliona eura u sljedeće četiri godine. Prozvan je 'kraljem gnojiva' a njegovim dolaksom klub je kupio zvijezde poput Radamela Falcaa ili Jamesa Rodrígueza.

Ruski milioner Valeriy Oif, od 2018. je vlasnik Vitesse Arnhema, koji igra u prvoj ligi Nizozemske. Ojf je bio direktor Highland Gold Mining Company i naftnih kompanija Rosneft i Gazprom a od od 2004. do 2008. bio je senator koji je predstavljao sibirski Omsk, bazu Gazproma u Vijeću Federacije Rusije.

Alexander Knaster je rusko-američki tajkun s britanskim pasošem koji posjeduje 75 posto dionica Pise, kluba iz talijanske Serije B za što je platio 12 miliona eura. Prije kupovine Pise Knaster je bio zainteresiran za Sampdoriju ali i za Parm.

Prema podacima časopisa Forbes, Alishera Usmanova smatraju trećim najbogatijim čovjekom u Rusiji i 73. najbogatijom osobom na svijetu, s ukupno približno 13 milijardi dolara na računu. Ruski oligarh blsikih veza s Vladimirom Putinom, bio je glavni dioničar londonskog Arsenala do 2018., kada je odlučio prodati svoje dionice za 700 miliona dolara Amerikancu Stanu Kroenkeu.

Poput Abramoviča, i Usmanov plaća cijenu ruske invazije. Nekoliko dana nakon što je počela agresija, Everton je objavio da odmah prekida veze sa svoja tri ruska sponzora. Klub sa Goodison Parka prekinuo je komercijalne veze s ruskim firmama USM, Megafon i Yota, u kojima ima dkioniuce ima Usmanov, ruski tajkun uzbekistanskog porijekla.