Lista portugalskih milijardera raste. Tamošnja novinska kuća Público nedavno je otkrila da je ruski oligarh dobio portugalsko državljanstvo više od godinu dana prije Romana Abramoviča. Andrei Rappoport, koji prema časopisu Forbes ima bogatstvo od 1,2 milijarde dolara, postao je portugalski državljanin 30. decembra 2019. iskoristivši zakono osmišljeno za potomke sefardskih Jevreja protjeranih u 15. stoljeću s Pirenejskog poluotoka.

Rappoport, koji je rođen 1963. u tada sovjetskoj državi Ukrajini, blizak je saveznik drugih ruskih oligarha poput Mihaila Hodorkovskog, sada prognanog u Londonu i Mihaila Fridmana, vlasnika lanca supermarketa Dia koji se sklonio sa dužnosti nakon što je stavljen u popis ruskih poduzetnika koje je EU sankcionirala nakon invazije na Ukrajinu.

Andrei Rappoport bio je predsjednik jedne od najvećih ruskih privatnih banaka prije nego što je prešao u energetski sektor kao predsjednik državne kompanije Federal Grid Company. Godine 2006. preuzeo je kontrolu nad najvećom ruskom firmom za izgradnju elektromreže, koja je imala unosne ugovore s istim državnim subjektom koji je on vodio. U čudnoj transakciji, Rappoport je prodao firmu vrijednu dvije milijarde dolara Abramovičevom partneru za 216 miliona dolara.

Prema pisanju portugalskih medija, Rappoport je postao prvi ruski oligarh koji je dobio portugalsko državljanstvo na temelju potvrde o porijelu koju je dobio od Jevrejske zajednice Porto, koja je bila umiješana u pravnu istragu o anomalijama u brojnim procesima nacionalizacije.

Drugi ruski milijarder koji je dobio portugalsko državljanstvo bio je Roman Abramovič, koji je očito preskočio red ispred dugog niza kandidata za pristup Evropskoj uniji. Bivši vlasnik engleskog fudbalskog kluba Chelsea nikad nije dobio britanski pasoš no njegov novi portugalski pasoš izdat 30. aprila 2021. donio mu je sve privilegije državljanstva EU, odnosno, mogućnost slobodnog kretanja po EU i ulazak u 116 zemalja bez vize.

Prema Públicu, još su dva ruska oligarha u redu za portugalske pasoše–God Nišanov, koji je podnio zahtjev za državljanstvo 26. juna 2020. i Lev Leviev, koji je podnio zahtjev 6. novembra 2020. Obojica su dobili potvrde o porijeklu od Jevrejske zajednice Porto, koja je odobrila gotovo 90% od 137.087 zahtjeva podnesenih portugalskom Ministarstvu pravosuđa od 2015. do 2021.

I Nišanov i Levijev imaju jake veze s Kremljom. Nišanov, kojeg je predsjednik Vladimir Putin odlikovao Ordenom prijateljstva 2014. godine, u poslau je s nekretninama i sa golemim bogatstvom (4,3 milijarde dolara, prema Forbesu). On je takođe na popisu biznismena koje je američka administracija sankcionirala te je "bliski saradnik nekoliko ruskih zvaničnika", prema američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu.

Ni Levijevljevo bogatstvo nije puno manje. Poznat kao "Kralj dijamanata", bio je partner Isabel dos Santos iz Angole, najbogatije poslovne žene u Africi i kćeri bivšeg predsjednika Angole Joséa Eduarda dos Santosa. Leviev je prijatelj s Abramovičem i Berelom Lazarom, glavnim rabinom Rusije, a blizak je i s Putinom.

Judaistička zajednica u Portu potvrdila je Levieva kao potomka iberskih Sefarda 2020. godine, piše portugalski sedmičnik Expresso. Njegove veze s moćnom porodicom Dos Santos pomogle su mu da preuzme brojne afričke rudnike i postane konkurent do tada dominantnoj kompaniji De Beers na tržištu dragog kamenja.

Kontroverza oko nepravilnosti u dodjeljivanju državljanstva prema Zakonu o državljanstvu za sefardske pretke portugalskog porijekla otežava Ministarstvu pravosuđa da odobri zahtjeve Levieva i Nisanova. Okolnosti u vezi sa Abramovičevim portugalskim državljanstvom predmet su istrage već mjesecima, a portugalska pravosudna policija nedavno je dobila nove naloge za pretrese advokatskih kancelarija i privatnih domova u vezi s operacijom Otvorena vrata, kako se zove istraga o nepravilnostima u obradi zahtjeva za pasoše.

Dekret koji je omogućio dodjelu portugalskog državljanstva potomcima Jevreja protjeranih iz zemlje prije više od pet stoljeća stupio je na snagu 2. marta 2015. godine a izmijenjen je 2020. Pokretačka snaga iza zakona bila je zastupnica Socijalističke stranke Maria de Belém Roseira. Ona je tetka Francisca de Almeide Garretta, advokata i direktora Jevrejske zajednice u Portu, te jedna od onih koji su trenutno pod istragom.

Nakon što su slučaj Abramovich i trgovina portugalskim pasošima izašli na vidjelo, portugalska je vlada pooštrila uslove za dobijanje državljanstva na temelju sefardskog porijekla.