Prema zvaničnim podacima, od kraja prošle sedmice šećer je u Rusiji poskupio za 12,8%. Ljudi su u strahu od još većeg poskupljenja počeli masovno da ga kupuju, piše Nexta. 

Cijene u Rusiji rasle su brže u posljednje dvije sedmice nego što se vlada nadala tokom cijele godine, pokazala je zvanična statistika objavljena u srijedu. Inflacija je iznosila 2,1% za sedam dana između 5. i 11. marta, saopćila je statistička agencija Rosstat. To je bila druga najveća sedmična inflacija u više od dvije decenije, te je bila neznatno niža u odnosu inflaciju od 2,2% zabilježenu sedmicu ranije.

Brojke znače da su cijene porasle više od cilja Centralne banke od 4% godišnje inflacije u samo 14 dana, stvarajući veliki pritisak na domaćinstva i preduzeća koja su se već borila protiv pandemije koronavirusa i gotovo deceniju stagnirajućeg životog standarda, piše Moscow Times.

Invazija Rusije na Ukrajinu i uvođenje oštrih zapadnih sankcija gurnuli su rusku ekonomiju u ekonomsku krizu za koju ekonomisti kažu da je vjerovatno najgora od pada Sovjetskog Saveza. Rublja je pala, što je navelo Centralnu banku da podigne kamatne stope na 20% i zabrani Rusima da kupuju strane valute ili prenose dolare i eure u inostranstvo.

Kupci u mnogim gradovima prijavili su poteškoće u nabavci nekih osnovnih proizvoda kao što je šećer, kojem je prosječna cijena porasle za 15% u posljednjih 11 dana, navodi Rosstat. Istovremeno, Kremlj je zabranio izvoz nekih poljoprivrednih proizvoda u pokušaju da stabilizira cijene kod kuće.

Cijene lijekova bez recepta također su naglo porasle otkako je Moskva napala Ukrajinu. Kao i uvozna roba i proizvodi koji se oslanjaju na strane dijelove, kao što su televizori, pametni telefoni i automobili, koji su u posljednje dvije sedmice poskupili za najmanje 10 posto, saopštio je Rosstat.

Ekonomisti uveliko predviđaju da će ruska ekonomija ove godine pasti za najmanje 10%. U skladu s prethodnim krizama, očekuje se da će pad najviše zaboljeti privatni sektor u zemlji i ruska domaćinstva.

“Definitivno će domaćinstva biti jako pogođena i platiće veliku cijenu”, rekao je za Moscow Times Mario Bikarski, analitičar Economist Intelligence Unita.