Djelimična mobilizacija ruskog stanovništva za rat u Ukrajini natjerala je mnoge Ruse – posebno mladiće – da se spakiraju i napuste zemlju. Linije formirane na ruskim kopnenim granicama i letovi bili su u potpunosti popunjeni, jer su mnogi od onih koji su bili podvrgnuti pozivima za mobilizaciju pokušali pobjeći u inostranstvo proteklih sedmica.

Podaci Frontexa pokazuju da je približno 30.000 Rusa više ušlo u susjedne evropske zemlje između 19. septembra i 2. oktobra nego što ih se vratilo, što je umnogome nadmašilo prethodni dvosedmični prosjek od oko 800 Rusa koji su ostajali u susjedstvu od početka invazije.

Finska je zabilježila najveći priliv Rusa prije nego što je nakon 29. septembra konačno zabranila njihov ulazak na turističke vize. Druge zemlje Evropske unije zatvorile su svoje granice za ruske turiste čak i prije najave mobilizacije, objašnjavajući to visokim brojem prebjega u Finsku.

Ipak, oko 800, odnosno 900 Rusa ostalo je u Estoniji i Litvaniji između 19. septembra i 2. oktobra, a najveći dio njih ušao je u novije vrijeme.

Norveška, koja nije članica Evropske unije, nastavila je da dočekuje ruske turiste i primila je +1.300 Rusa u prethodnom periodu, nadmašujući prethodni dvosedmični prosjek od 20 s velikom razlikom.

Prije uvođenja ograničenja, Litvanija je bila zemlja koja je u prosjeku primala najviše Rusa – činjenica koju bi nove procedure mogle donekle ublažiti. S druge strane, Estonija i Letonija registrirale su više Rusa koji se vraćaju kući prije 19. septembra nego što su ušli u zemlju. Taj trend je preokrenut nakon mobilizacije.

Poljska je ostala zemlja iz koje je više Rusa odlazilo tokom cijele godine, ali su ulazi i izlazi gotovo prekinuti čak i u sedmicama nakon mobilizacije

(Izvor: Statista)